SARAJEVO

Izetbegović: Dok se drži pištolj na sljepoočnici, nema sastanka s Dodikom

Piše: Al. Ti. / Avaz.ba

21.2.2020

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, kazao je danas da ne vjeruje da će doći do nekog novog Dejtona 2, ali je i jasno odgovorio na pitanje hoće li se u narednom periodu sastati sa Miloradom Dodikom.

- Ne vjerujem da će doći do nekog Dejtona 2, ali naravno, ako bi se ova kriza i jednostrani zahtjevi nastavili, i mi bismo imali svoje zahtjeve. Recimo, u vezi s entitetskim glasanjem, sa statusom Srebrenice, sa paritetima s kojima nismo zadovoljni u konstruiranju vlasti. Da li ću se naći sa Miloradom Dodikom? Dok ova blokada ne prestane, nema nikakvih sastanaka. Dok se drži, da tako kažem, pištolj na sljepoočnici, nema razgovora. Neka prestanu s blokadama, neka se život nastavi. Iz jedne krize smo u roku od mjesec ili dva ušli u novu voljom Milorada Dodika. Dakle, nećemo na takav način funkcionirati. Neka prestanu s blokadom sistema i razgovarat ćemo - kazao je Izetbegović.


Bakir Izetbegović. M. Tabaković

Na pitanje hoće li ova kriza utjecati na donošenje budžeta državnih institucija u 2020., Izetbegović je odgovorio potvrdno.

- To je problem koji gospodin Milorad Dodik nije uzeo u obzir, da će RS i građani u tom entitetu teže podnijeti ono što slijedi ako se ovakva situacija nastavi. Neće biti budžeta, neće biti kredita, usporit će se gradnja, neće biti vodovoda u Bijeljini, za šta smo već trebali preuzeti kredite. Smanjit će se napredak u smislu povećanja broja zaposlenih. Napravili smo nekih 110.000 novozaposlenih u posljednjih pet godina. Zašto prekinuti te stvari? Manje turista će dolaziti u ovu zemlju, a sve to se neće desiti našom voljom. Desit će se voljom Dodika i jače će pogoditi RS. U FBiH žive dvije trećine građana, ali su tri četvrtine ekonomije u FBiH i Federaciji će ovo lakše pasti - dodao je lider SDA.

Kazao je da još ne zna je li SDA upisala pravo vlasništva na zgradu u kojoj se nalazi sjedište stranke.

- Ja ne znam precizno da li je upisana zgrada kao imovina SDA, mada bih, vjerovatno, trebao znati. A za porodicu gospodina Semjana, mislim da se nisu javljali sa zahtjevima za povrat imovine. To je iznio gospodin Dodik i mislim da je ponovo u svom stilu neke ćorke ispalio. Mislim da je sve sa ovom zgradom uredu, ali da se provjeriti - potcrtava Izetbegović.

Na kraju je otkrio da će novi predsjednici Kantonalnog odbora SDA biti ili Fikret Prevljak ili Semir Efendić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.