REAKCIJE

Dodik komentirao Palmerove poruke: Američka politika prijetnjama Srbima misli riješiti problem

Od potpisivanja Dejtonskog sporazuma do danas kažnjeno je, smijenjeno, utamničeno i disciplinovano više stotina Srba

Milorad Dodik. Arhiv

Srna

22.2.2020

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je reakcija zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Euroaziju Metjua Palmera (Matthew Palmer) odraz kontinuiteta američke politike u BiH, koja prijetnjama Srbima i otvorenom podrškom Bošnjacima misli da može riješiti problem u BiH.

- Od potpisivanja Dejtonskog sporazuma do danas kažnjeno je, smijenjeno, utamničeno i disciplinovano više stotina Srba i, kao što vidite, problem nije nestao. Nisu nestali ni Srbi ni Republika Srpska, kako su neki priželjkivali, niti je nestala naša potreba da živimo kao sav normalan svijet - rekao je Dodik za Srnu upitan da prokomentira Palmerove izjave.

On kaže da, umjesto da su energiju i volju utrošili za traženje rješenja za sve, a ne samo za Bošnjake, službenici američke administracije su 25 godina prijetili Srbima i zastrašivali ih, bez obzira na to kojoj političkoj garnituri su pripadali.

Milorad Dodik. Arhiv

On je rekao da će Republika Srpska nastaviti da se u miru, svim pravnim i političkim sredstvima, bori za svoja Ustavom zagarantirana prava, bez obzira na to šta o tome govore pojedini međunarodni zvaničnici.

Podsjetimo, Palmer je izjavio da Dodikove prijetnje da će kriza u Bosni Hercegovini nestati kada BiH nestane shvata veoma ozbiljno.

- Svakako, to je prijetnja blokadom institucija na državnom nivou, prijetnja sprečavanjem funkcionalnosti bh. institucija i onemogućavanje ovim institucijama da posluže svojoj svrsi i ispune obećanje građanima BiH da će njihova vlada služiti njihovim interesima. To je prijetnja koju trebamo shvatiti veoma ozbiljno. Gospodin Dodik se i ranije ponašao na način koji je nedosljedan i nespojiv s Dejtonskim sporazumom i on je zbog toga bio predmet američkih sankcija. Svako ko se pridruži antidejtonskim stavovima rizikuje da se pokrene takav odgovor Sjedinjenih Država - kazao je Palmer.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.