DRUŠTVO

ONAuBiH mjesto gdje mladi novinari peku zanat

Naša država je pogodno tlo za rad, jer uvijek se ima šta kritizirati i popravljati

Generalna skupština ONAuBiH. ONAuBiH

Piše: J. A. / Avaz.ba

22.2.2020

Omladinska novinska asocijacija u Bosni i Hercegovini (ONAuBiH) nevladina je organizacija nastala 21. decembra 2007. godine i podržana je od njemačke Fondacije "Schüler Helfen Leben". 

ONAuBiH mladima pruža priliku da se pobliže upoznaju s medijima, nauče više o njima te da sami učestvuju u kreiranju i popunjavanju medijskog prostora. Odgovor na pitanje koliko su mladi zapravo zainteresirani za novinarstvo je diskutabilan.

- Mladi nisu dovoljno zainteresirani za novinarstvo. Mi u ONAuBiH se trudimo svakim novim projektom, događajem te aktivnošću, uključiti veći broj mladih te pomoći im da ispune svoje potencijale. To i jeste jedan od naših vodećih ciljeva, pružiti mladima alate, prvenstveno znanje i vještine, s kojima mogu postati aktivni članovi novinarske zajednice - kaže Ema Brljak, članica Upravnog odbora ONAuBiH.

ONAuBiH provodi niz projekata i aktivnosti čiji cilj je medijsko opismenjavanje mladih.

- Vodeći projekt je omladinski magazin "Karike", koji mladima pored novinarskog mentorstva od strane profesionalaca, pruža i priliku za publiciranje njihovih članaka. Projekt "Mi o nama" ima za cilj predstavljanje životnih priča ljudi diljem BiH. "Push Pauza" se realizira u vidu živog tok-šua i daje priliku mladima za iznošenje njihovih stavova i stjecanje kritičkog mišljenja, dok "Putokazi novinarstva" predstavljaju niz radionica koje mladima pružaju znanje o medijima - govori Ema Brljak. 

Generalna skupština ONAuBiH. ONAuBiH

ONAuBiH je i punopravna članica krovne organizacije evropskih omladinskih medija (EYP), a Katarina Milović je od prošle godine (2019.) i članica Upravnog odbora EYP-a.

- Članstvo u EYP omogućava ONAuBiH partnerstva s brojnim organizacijama iz evropsih zemalja, te daje priliku našim članovima da putuju i učestvuju na treninzima koji im pomažu da se oblikuju kao novinari i novinarke, da sagledaju tu profesiju iz šire perspektive, da pričaju direktno s ljudima koji su u tom poslu godinama i koji su, uz taj posao, suočili sebe s opasnim, uzbudljivim, nesvakidašnjim situacijama. Članovi su imali priliku putovati u Berlin, Salzburg, Brisel... - kaže Azra Kerić, predsjednica ONAuBiH.

Smatra da su mladi vidljivi i da ih ima na medijskoj sceni, i u ulozi kreatora i pratilaca sadržaja.

- Situacija nije još na objektivno zadovoljavajućem nivou na kojem bi napori za inkluziju mladih u medijski prostor trebali prestati. U ovoj „uvijek može bolje“ situaciji omladinske organizacije, poput naše, nalaze svoj prostor. Zato djelujemo. Podrška omladinskim, nezavisnim medijima nije minorna, naprotiv, a jedan od pokazatelja je sve veći broj grantova koji se dodjeljuju od ambasada, fondacija i sl. upravo s tom svrhom - govori Azra Kerić, predsjednica ONAuBiH.

Brojni projekti ONAuBiH. ONAuBiH

U ONAuBiH se nadaju da će nastaviti okupljati zainteresirane mlade, od 15 do 30 godina, u svoju organizaciju.

- Želimo intenzivirati saradnju sa EYP-om, što nam je itekako značajno. Također, zanimljiv format medijskog sadržaja, mladima je sada i podcast koji namjeravamo popularizirati u BiH - kaže Azra Kerić.

Neformalno obrazovanje sve je popularnije, a iz ONAuBiH mladima poručuju da iskoriste i aktivno učestvuju u prostoru koji im je dat.

- Naša država pogodno je tlo za rad, jer uvijek se ima šta kritizirati i popravljati. Konkretno govoreći o medijskom obrazovanju, u ONAuBiH-u sam stekla znanje koje mi nije bilo pruženo u toku formalnog obrazovanja, a važno je. Novinarski posao  ne radi seod 8 do 16 sati, nego je on stalan bez obzira na doba dana, traganje za pričama, sastajanje, otkazivanje, ignoriranje, provjeravanje.... Zaista, sedma sila nije bezazlen pojam. U toj sili je moć, kao i u sposobnosti da se na ispravan način ophodimo prema njoj - zaključuje Azra Kerić.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.