KONJIC

Mještani poručili da nastavljaju borbu protiv gradnje mini hidrocentrala

Svi zauzeli jedinstven stav da neće dopustiti da rijeka bude uništena

Piše: S.Dž. / Avaz.ba

22.2.2020

U Parsovićima se okupilo oko 1.000 građana. S. Džajić

U Parsovićima kod Konjica danas je "minut do dvanaest" održan protestni skup građana protiv gradnje mini hidrocentrala na rijeci Neretvici, a u organizaciji Upravnog odbora za koordinaciju udruženja s prostora Mjesne zajednice Neretvica. 

Na skupu, koji je okupio oko hiljadu građana, jasno i glasno je poručeno da mještani neće odustati od borbe za svoju rijeku, koja predstavlja izvor života na području Neretvice.

- Svi zajedno smo zauzeli jedinstven stav da nećemo dopustiti da naša rijeka bude uništena. Nastavljamo sa prikupljanjem potpisa, a do sada je više od 2.500 ljudi potpisalo peticiju protiv izgradnje mini hidrocentrala na rijeci Neretvici - kazao je predsjednik Upravnog odbora Sejad Hakalović.

Predstavnici organizacije sportskih ribolovaca i lovačkih udruženja s područja Konjica i Neretvice također su se uključili u borbu za spas rijeke.Prema riječima Muhameda Mravovića, u rijeci obitavaju četiri endemske vrste, među kojima je posebno značajan kraljevski bijeli rak, jedini takve vrste u Evropi.

- Mrestilište, kao i cjelokupan protok ribe, bio bi uništen u rijeci Neretvici - dodao je Mravović.

Izgradnja mini hidrocentrala dovela bi i do uništenja divljači u tom dijelu konjičke općine, kazao je Asim Grlica.

- Mi imamo koncesiju za korištenje lovišta na deset godina i naša je obaveza da zaštitimo životinje, ali i prirodu - naveo je Grlica.

Hakalović: Nastavljaju borbu za spas Neretvice. S. Džajić

Podršku mještanima u borbi za njihovu rijeku pružila su i ekološka udruženja iz Konjica, Sarajeva i Banje Luke.

Predsjednik Udruženja za zaštitu okoline „Zeleni-Neretva“ Konjic Amir Variščić kazao je da je ovaj kraj konjičke općine dao mnogo za energetski sektor i u prošloj, ali i u ovoj državi.

- Ovo područje pretrpjelo je mnogo štete, i umjesto da mu se to nadoknadi, sada im se nudi još gora alternativa, a to je proizvodnja električne energije, koje mi u BiH imamo i previše. Sve, naravno, da bi korist imali pojedinci, a ne cjelokupno društvo - kazao je Variščić.

Anes Podić iz Udruženja „Eko–akcija“ kaže da se BiH treba okrenuti sunčevim izvorima energije, kao i izgradnji vjetroelektrana.

- Mi imamo sasvim dovoljno električne energije, a podatak da BIH izvozi svaki treći kilovat struje, dovoljno govori o tome. Vjetroelektrana Mesihovina 2019. godine je proizvela struje koliko pola do sada sagrađenih mini hidrocentrala u BiH - naglasio je Podić.

Iz Upravnog odbora za koordinaciju udruženja s prostora Mjesne zajednice Neretvica su najavili da će zatražiti od Općinskog vijeća Konjic da ponište odluku o davanju koncesije EPBiH. Ugovorom, koji je potpisan između Općine Konjic i EPBiH 2009. godine, planirana je izgradnja 15 mini hidrocentrala na rijeci Neretvici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.