KRUG 99

Dunović: Mišljenje Evropske komisije dovodi političke neprijatelje BiH u paniku

"Izlaz iz krize - sa standardima iz mišljenja Evropske komisije" bila je tema o kojoj je Dunović dovorio

Dunović: Premalo se govori o načinima izlaska iz krize. Arhiv

Avaz.ba / Fena

23.2.2020

"Izlaz iz krize - sa standardima iz mišljenja Evropske komisije" bila je tema redovne sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99" na kojoj je uvodničar bio potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine i član Predsjedništva Demokratske fronte Milan Dunović


Poštivanje presuda

Naglasio je da se u posljednje vrijeme mnogo govori o stanju u BiH, odnosu između entiteta i odnosu između entiteta i države BiH.  

- Međutim, premalo se govori o načinima izlaska iz takve krize. Ono što je važno, postoji mišljenje Evropske komisije u kojem su navedene neke stvari koje političke neprijatelje BiH, kako u samoj BiH tako i u regionu, dovodi u paniku. Mislim da oni trebaju biti u panici, jer vrlo dobro znaju šta piše u mišljenju Evropske komisije. Između ostalog, i po pitanju izbornog zakonodavstva, po pitanju poštivanja presuda Međunarodog suda za ljudska prava i po pitanju svih građanskih prava, svih građana u BiH - kazao je Dunović.

Navodi da u Mišljenju Evropske komisije, između ostalog, stoji da se ne poštuju presude Međunarodnog suda u kojim je eksplicitno navedeno, kada se govori o presudi "Sejdić-Finci" i presudi "Zornić", da je princip konstitutivnosti naroda morao biti prihvaćen u trenutku potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, "da bi se zaustavili rat i genocid".


Dunović: Postaju taoci svojih izjava. Arhiv

- Međutim, princip konstitutivnosti naroda ne može biti princip Evropske unije ukoliko težimo Evropskoj uniji, a lideri svih političkih stranaka u BiH tvrde da težimo, onda su to neke stvari koje ne mogu biti zastupljene ni u medijskom prostoru, a naročito u izbornom zakonodavstvu. Sva ova priča o legitimnom predstavljanju ide u dva smjera. Prvo se govorilo o legitimnom predstavljanju naroda, što je potpuno u suprotnosti s evropskim standardima i mišljenjem Evropske komisije, a sada se ide korak dalje, govori se čak o legitimnom predstavljanju entiteta u BiH, kao da je entitet država, a BiH neka organizacija u kojoj predstavljate entitet - kazao je Dunović.

Smatra da je to potpuno neprihvatljivo i da su oni koji tako govore svjesni opasnosti svojih riječi i na neki način postaju taoci svojih izjava.

- Morat će te izjave korigovati, a sve patriotski probosanski orijentisane političke stranke moraju početi razmišljati na iznalaženju rješenja isključivo na mišljenju Evropske komisije - zaključio je Dunović.

Apelacija Bože Ljubića

Osvrnuo se i na presudu Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića.

- U toj presudi apsolutno nisu navedene stvari koje predstavnici HDZ-a iznose u medijskom prostoru. Često se govori o legitimnom predstavljanju članova Predsjedništva BiH. Kada uzmete presudu po apelaciji Bože Ljubića, to se apsolutno ne spominje. Ne postoji kategorija legitimnog predstavljanja koja nije evropska vrijednost i ona se zapravo negira u mišljenjima Evropske komisije - kazao je Dunović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.