SARAJEVO

Skupština Kantona Sarajevo 25. februara o imenovanju Komisije za izbor i imenovanja

Sjednica na kojoj će biti razmatran Budžet KS za 2020. godinu najavljena je za 3. mart

Sjednica zakazana za 25. februar. Avaz

Avaz.ba

23.2.2020

Na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, koja će biti održana 25. februara, bit će razmatran Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o imenovanju Komisije za izbor i imenovanja i administrativna pitanja Skupštine KS. 

Prema prijedlogu predsjedavajućeg Skupštine KS Mirze Čelika, u Komisiji za izbor imenuju se: Mahir Dević (SDA), Bibija Kerla (DF), Zvonko Marić (SBB), Danijela Kristić (Narod i pravda), Vibor Handžić (Naša stranka), Segmedina Srna-Bajramović (SDP) i Jasmina Biščević-Tokić (SDA). 

Na dnevnom redu sjednice je i Prijedlog odluke o razrješenju dužnosti zamjenika pravobranioca Pravobranilaštva KS Adema Festića, koji je podnio ostavku na tu dužnost.

Također će biti razmatran i Prijedlog odluke o izmjeni Poslovnika Skupštine KS, koji je podnio zastupnik Zvonko Marić, a tiče se sekretara Skupštine koji je državni službenik.

Članom 16. poslovnika Skupštine KS propisano je da Kolegij Skupštine čine predsjedavajući, zamjenici predsjedavajućeg i predsjednici klubova zastupnika i sekretar Skupštine.

Budući da je sekretar Skupštine državni službenik, a ostali članovi Kolegija su izabrani dužnosnici, Marić smatra da je protivno odredbama Zakona o državnoj službi KS učestvovanje državnih službenika u donošenju odluka Kolegija Skupštine.

Prema prijedlogu dnevnog reda, pred zastupnicima su i Informacija o zagađenju zraka u KS te Informacija o realizaciji mjera za sanaciju i reorganizaciju KJKP GRAS.


Budžet će biti razamtran 3. marta. Avaz

Sjednica na kojoj će biti razmatran budžet KS za 2020. godinu najavljena je za 3. mart.

U međuvremenu je kandidat za premijera Kantona Sarajevo Mario Nenadić 19. februara dostavio Skupštini KS izmijenjeni prijedlog kandidata za ministre u Vladi KS, a u novom sazivu je SDA dobila sedam ministarstva, SBB tri, a DF dva ministarstva.

Za ministricu pravde i uprave predložena je Mersa Kustura (SDA), za ministra prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Faruk Kapidžić (SDA), za ministricu komunalne privrede i infrastrukture Nihada Glamoč (SDA), za ministra saobraćaja Adi Kalem (SDA), za ministra finansija Jasmin Halebić (SDA), za ministra kulture i sporta Emir Hadžihafizbegović (SDA), a za ministra za boračka pitanja Senad Hasanspahić (SDA).

SBB je u Vladi KS predložio Ismira Jusku za ministra unutrašnjih poslova, Anisa Krivića za ministra obrazovanja, nauke i mladih te Jasnu Agić za ministricu rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglice.

Ministri DF-a u Vladi KS trebali bi biti Rusmir Mesihović u svojstvu ministra zdravstva i Draško Jeličić u svojstvu ministra privrede.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.