AVAZ SAZNAJE

Krizni štab razmatra vanredne mjere i mnogo strožije kontrole

Odluka ove sedmice

Građani u redu za namirnice. AFP

Piše: D. Bašić / Avaz.ba

24.2.2020

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva, formiran za praćenje koronavirusa, kako “Avaz” saznaje, uvest će ove sedmice mnogo strožije mjere kako bi se u Bosni i Hercegovini spriječila pojava i širenje ove bolesti. O tom koraku se najozbiljnije razmišlja, jer je ovaj opasni virus već uzeo maha u Italiji, gdje je deset gradova u potpunoj izolaciji.

Zaštita stanovnika

Goran Čerkez, zamjenik federalnog ministra zdravstva, kazao je jučer za “Avaz” da će Krizni štab imati sastanke s više institucija, kojima će, između ostalog, prisustvovati i predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije.

- Mjere ćemo donositi u skladu sa situacijom. U kontaktu smo i sa Ministarstvom zdravlja u Hrvatskoj te pratimo situaciju u Italiji. Ukoliko bude potrebe za novim mjerama, mi ćemo ih donijeti. Ne mogu reći da će mjere biti sto posto poduzete, ali mi smo u stalnom kontaktu. Do sada je ulazak bio zabranjen kineskim državljanima, a sada se treba, vjerovatno, proširiti i na italijanske, kao i na stanovnike Koreje – istaknuo je Čerkez.

Pojašnjava da će ovo biti mjere ukoliko se uopće poduzmu.

- Ne mogu sam donijeti odluku. No, u svakom slučaju, analizirat ćemo situaciju i donijeti odluke o tome koje ćemo mjere donijeti radi zaštite stanovnika naše zemlje. Umjereno je do velika vjerovatnoća da će se to i kod nas desiti - zaključio je Čerkez.

Podsjećamo da je u Federaciji, prema posljednjim podacima, 17 osoba stavljeno pod zdravstveni nadzor zbog koronavirusa.

Policijske patrole onemogućavaju ulazak i izlazak osoba. AFP

Kontinuiran nadzor

- Radi se o kontinuiranom epidemiološkom nadzoru, koji provodi Krizni štab u saradnji s epidemiološkim službama. Riječ je o osobama koje su u proteklih 14 dana bile na ugroženom području, a rade u BiH - kazao je portparol Ministarstva Zlatan Peršić.

Mjere sigurnosti od širenja zaraze koronavirusom u Italiji se nastavljaju. Prema posljednjim podacima, u cijeloj Italiji do sada su zabilježena 132 slučaja zaraze. Većina građana iz izoliranih gradova masovno prazni police trgovačkih centara praveći zalihe. Na ulazima u ta područja već su vidljive policijske patrole koje onemogućavaju ulazak i izlazak.

Odgođen Venecijanski karneval

Trenutno se traže i novi objekti za prihvat potencijalno zaraženih, poput vojne bolnice “Baggio” u Milanu. Čuveni Venecijanski karneval odgađa se zbog sve većeg broja slučajeva zaraze na sjeveru države. Predsjednik regije Veneto Luka Zaija (Luca Zaia) kazao je da moraju uvesti drastične mjere, jer je broj zaraženih od koronavirusa porastao na 19, a dvoje starijih ljudi je hospitalizirano u Veneciji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.