OSLO Ambasador u posjeti

Makarević: Norveška narodna pomoć BiH pomaže od 1993. godine

Izgrađeno ili obnovljeno 3.022 različitih objekata u ratom pogođenim područjima, čime je osiguran smještaj za više hiljada porodica

Fena
24.02.2020 16:34

Makarević u posjeti sjedištu Misije Norveške narodne pomoći u Bosni i Hercegovin

Foto: Fena

Misija Norveške narodne pomoći u Bosni i Hercegovini počela je još 1993. godine, a tokom tih godina pomagali su izbjeglicama, obnovi naselja, razvoju civilnog društva i medija te humanitarnom deminiranju.

Sjedište te organizacije u Oslu posjetio je ambasador BiH u Norveškoj Nedim Makarević, koji je podsjetio da je, zahvaljujući toj pomoći, izgrađeno ili obnovljeno 3.022 različitih objekata u ratom pogođenim područjima, čime je osiguran smještaj za više hiljada porodica.

Poratni oporavak

- Regionalni program razvoja civilnog društva i medija Norveške narodne pomoći za jugoistočnu Evropu djelovao je kroz podršku medijima, jačanje uloge žena u politici i rješavanje društvenih konflikata te uspostavljanje veza i dijaloga u Bosni i Hercegovini - kazao je.

Kroz program Norveške narodne pomoći deminirano je 34,72 kvadratna kilometra u 98 ugroženih naseljenih mjesta, što je značajno doprinijelo poratnom oporavku i razvoju Bosne Hercegovine, poručio je Makarević.

Generalna direktorica Norveške narodne pomoći Henrijet Kili Vesthrin (Henriette Killi Westhrin) je naglasila da će tokom 2020. godine rad te organizacije biti usmjeren na oslobađanje zemljišta zagađenog minama, kasetnom municijom i ostalim eksplozivnim zaostacima iz rata.

Također, najavila je da će njihov rad biti usmjeren na prijenos znanja za poboljšanja operativnog planiranja i operativnu podršku deminerskom bataljonu Oružanih snaga BiH u cilju povećanja njihove učinkovitosti.

Kako je istaknuo Per Hakon Brejvik (Haakon Breivik) iz te norveške organizacije, u BiH se kontinuirano implementiraju projekti oslobađanja zemljišta zagađenog minama i kasetnom municijom, a aktivnosti su usmjerene na srednje i visokougrožene zajednice.

  • Makarević u posjeti sjedištu Misije Norveške narodne pomoći u Bosni i Hercegovin
    Makarević u posjeti sjedištu Misije Norveške narodne pomoći u Bosni i Hercegovin Foto: Fena

- Norveška narodna pomoć u BiH provodi aktivnosti netehničkog istraživanja, tehničkog izviđanja i čišćenje mina, trajnog obilježavanja minsko sumnjivih područja, uništavanja eksplozivnih sredstava, upozoravanja na opasnost od mina, procjene rizika i utjecaja na ugrožene zajednice - dodao je.

U partnerstvu s Centrom za uklanjanje mina u BiH i Deminerskim bataljonom Oružanih snaga BiH, timovi za netehničko izviđanje završit će cjelovitu procjenu minske situacije u BiH, a u ovoj godini očekuje se i završetak projekta "Opća procjena minske situacije u BiH" koji u finansira Evropska unija.

S Centrom za uklanjanje mina u BiH, Oružanim snagama BiH i Federalnom upravom civilne zaštite Norveška narodna pomoć u BiH planira dovršiti proces izviđanja i oslobađanja preostalog područja zagađenog kasetnom municijom, što će omogućiti ispunjavanje međunarodnih obveza BiH u skladu s Konvencijom zabrani kasetne municije.

Tim Norveške narodne pomoći izvršit će procjene rizika za tri naseljena mjesta u blizini perspektivnih skladišta municije i minsko-eksplozivnih sredstava i pružiti ulazne podatke Ministarstvu odbrane BiH za planiranje preventivnih mjera i upravljanje posljedicama u slučaju neplaniranih eksplozija skladišta.

Protuminskim aktivnostima Norveške narodne pomoći u BiH u 2020. godini će se osigurati uvjeti za rekonstrukciju infrastrukture, sigurnu upotrebu poljoprivrednog zemljišta i smanjenje opasnosti od mina i eksplozivnih ostataka iz rata za lokalno stanovništvo.

Implementacija projekata

Također, time će se doprinijeti ispunjenju obaveza BiH prema Konvenciji o zabrani upotrebe, stvaranja zaliha, proizvodnje i prijenosa protupješadijskih mina i njihovog uništavanja i Konvencije o zabrani kasetne municije.

U 2020. godine planirano je od neeksplodiranih ubojitih sredstava očistiti približno četiri kvadratna kilometra, saopćeno je iz Ambasade BiH u Norveškoj.

Za implementaciju projekata Norveške narodne pomoći koristit će se sredstva donatora kao što su Švicarska agencija za razvoj i saradnju, vlada Savezne Republike Njemačke, Evropska unija, organizacije COOP Norge SA iz Norveške, a najveći dio sredstva osigurat će vlada Norveške.

Komentari

NA VRH