SASTANCI

Komšić i Satler: Prisustvo stranih sudija zaštita od neustavnog djelovanja

Sagovornici su, također, razgovarali o pokretanju socioekonomskih reformi u Bosni i Hercegovini

S današnjeg sastanka. Predsjedništvo BiH

Avaz.ba

24.2.2020

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić primio je u radnu posjetu Johana Satlera (Johann Sattler), šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini. 

Tokom sastanaka razgovarano je o mišljenju Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji, odnosno o ispunjavanju 14 mjera kako bi se stekli uvjeti za dodjelu kandidatskog statusa.


S današnjeg sastanka. Predsjedništvo BiH

Zajednički je konstatirano da je u proteklih godinu veoma malo urađeno na ispunjavanju 14 mjera iz mišljenja Evropske komisije, te da u tom pogledu treba akcent staviti na Vijeće ministara i Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine, kao tijela na kojima je najveći teret zadataka koji proizlaze iz mišljenja Evropske komisije.

Razgovarano je i o učešću stranih sudija u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, te je zajednički ocijenjeno da njihovo prisustvo predstavlja zaštitu od svakog vanustavnog djelovanja te da je veoma značajna uloga inozemnih sudija u najvišem sudskom tijelu Bosne i Hercegovine.

Sagovornici su, također, razgovarali o pokretanju socioekonomskih reformi u Bosni i Hercegovini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.