SAOPĆENJE Do danas je u Italiji broj zaraženih pacijenata 214

Oglasili se iz Italijanske ambasade u BiH o epidemiji koronavirusa: Korisna uputstva za bh. državljane

Vlasti su stavile u funkciju telefonski broj za hitne slučajeve na koji svi mogu besplatno nazvati radi savjeta

Avaz.ba

Italijanska ambasada u BiH

Foto: Avaz


Ambasada Italije u Bosni i Hercegovini saopćila je da je italijanska vlada formirala jedinstvenu središnju strukturu za prevenciju, kontrolu i odgovor na infekciju novim koronavirusom i da se operacijom upravlja u koordinaciji sa svim lokalnim italijanskim vlastima.

Italija je među prvima ustanovila rigorozne kontrolne mjere i broj zaraženih se kontrolira i ažurira na dnevnoj bazi. Do danas je broj zaraženih pacijenata 214 i svi su u izolaciji i pod kontrolom zdravstvenih struktura.

Simptomi mogu biti blagi, kao što su prehlada, grlobolja, kašalj i povišena temperatura, ali i ozbiljni, kao što su upala pluća i teški respiratorni problemi. Osobe podložne težim oblicima ove bolesti su starije i osobe koje već imaju zdravstvene probleme, kao što su dijabetičari i osobe sa srčanim oboljenjima.

  • Italijanska ambasada u BiH

    Italijanska ambasada u BiH

    Foto: Avaz


Italijanske vlasti su stavile u funkciju telefonski broj za hitne slučajeve na koji svi mogu besplatno nazvati iz Italije radi savjeta i uputstava: 1500. Svi građani Bosne i Hercegovine u Italiji koji trebaju medicinsku pomoć ili kontrolu mogu nazvati ovaj broj i provjeriti svoje zdravstveno stanje pri nadležnim centrima u sklopu javnih medicinskih ustanova.

Vanredne mjere usvojene u nekim italijanskim centrima, poput zatvaranja škola ili odgađanja sportskih priredbi, predostrožne su i privremene i na snazi su samo za razdoblje koje je nužno potrebno kako bi se spriječila mogućnost zaraze.

Simptomi koronavirusa slični su simptomima gripe koja je trenutno prisutna u cijeloj Evropi u mnogo različitih oblika. To izaziva veću zabrinutost od stvarnog rizika od zaraze koronavirusom i puno više izvještavanja o sumnjivim slučajevima od onih koji se zapravo odnose na novi virus.

Nadzor se nastavlja vršiti pažljivo i očekuje da će se s povećanjem kontrola i preventivnih mjera postići smanjenje slučajeva zaraze.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na