SARAJEVO

Promocija knjige Avde Hume "Moja generacija" 28. februara u Vijećnici

Knjiga je objavljena u ediciji "Bosanski portreti"

Promocija u petak. Agencije

Avaz.ba

25.2.2020

U povodu 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, a u organizaciji Grada Sarajevo i Izdavačke kuće "Vrijeme" iz Zenice, u petak 28. februara u 19h, u sarajevskoj Vijećnici bit će održana promocija knjige "Moja generacija" Avde Hume, mostarskog i bosanskohercegovačkog antifašiste, narodnog heroja, jednog od organizatora otpora okupatoru tokom Drugog svjetskog rata, bliskog saradnika Josipa Broza Tita i nositelja važnih političkih dužnosti u bivšoj Jugoslaviji.

Knjiga je objavljena u ediciji "Bosanski portreti" Izdavačke kuće "Vrijeme", a nedavno su iz štampe izašli i njeni prvi primjerci.

O knjizi i velikoj historijskoj ulozi Avde Hume u životu Bosne i Hercegovine i Jugoslavije govorit će Marko Attila Hoare, Senad Avdić, Milivoj Bešlin, prof. dr. Hilmo Neimarlija, akademik Mirko Pejanović, Faruk Vele, te izdavač Muamer Spahić.


Promocija u petak. Agencije

Avdo Humo rođen u Mostaru 1914. godine. Školovao u rodnom gradu, te Bihaću i Beogradu, gdje je diplomirao na Filozofskom fakultetu, studij svjetske i jugoslavenske književnosti. Pred rat i tokom Drugog svjetskog rata bio je jedan od pokretača i glavnih organizatora patriotskog ujedinjavanja naroda Bosne i Hercegovine u borbi protiv fašizma.

Zasigurno da će ostati upamćen kao jedna od najvažnijih političkih ličnosti Bosne i Hercegovine u 20. stoljeću, prije svega zbog uloge koju je s Rodoljubom Čolakovićem i Josipom Brozom Titom imao u reafrmaciji bosanskohercegovačke državnosti na Prvom zasjedanju ZAVNOBiH- a i Drugom zasjedanju AVNOJ-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.