SAOPĆENJE Ministarstvo sigurnosti BiH

Radončić razgovarao s predstavnicima policijskog sindikata BiH: Poboljšati materijalni položaj i uvjete rada policije

Bilo je riječi o problemima s kojima se suočavaju policajci na državnom nivou, prvenstveno kada su u pitanju uvjeti rada i njihove plaće

Avaz.ba
25.02.2020 16:18

Sastanak Radončić - Savez sindikata policijskih organa BiH

Foto: Ministarstvo sigurnosti BiH

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić sastao se danas u Sarajevu s rukovodstvom Saveza sindikata policijskih organa u Bosni i Hercegovini, predvođenim Draganom Krvavcem. Razgovarano je o problemima s kojima se suočavaju policajci na državnom nivou, prvenstveno kada su u pitanju uvjeti rada i njihove plaće.

Predstavnici Sindikata su posebno naglasili da su plaće policajaca s državnog nivoa mnogo niže u odnosu na druge policijske agencije, iako se suočavaju s najvećim sigurnosnim izazovima i posebno su opterećeni migrantskom krizom.

  • Radončić razgovarao s predstavnicima policijskog sindikata BiH
    Radončić razgovarao s predstavnicima policijskog sindikata BiH Foto: Ministarstvo sigurnosti BiH

Naveli su i da ne posjeduju adekvatnu uniformu za ove izazove te su ukazali na važnost da se što prije stavi u upotrebu ranije usvojeni pravilnik koji bi omogućio nabavku kvalitetne opreme za rad na terenu, čuvanje granice i sigurnosti svih građana.

Također, razgovarano je o problemu penzionisanja policajaca s državnog nivoa koji imaju prebivalište u RS zbog neusklađenosti zakona u ovoj oblasti.

Ministar Radončić je istakao da će nastaviti podržavati zahtjeve Sindikata koji se odnose na osiguranje boljih uvjeta za rad i materijalnog položaja policijskih službenika.

NA VRH