SASTANCI Kantonalna operativna grupa za situaciju s migrantima i izbjeglicama

Ružnić nakon jučerašnjeg sastanka s Radončićem: USK može prihvatiti i zbrinuti najviše 1.000 migranata u dva centra

Na ovaj način odgovoreno je zahtjevu ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića, koji je prilikom jučerašnje posjete Bihaću tražio realnu procjenu odgovarajućih smještajnih kapaciteta u ovom dijelu BiH

Avaz.ba / Fena
25.02.2020 16:40

S današnjeg sastanka Kantonalne operativne grupe

Foto: Vlada UKS

Nakon što je ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić prilikom jučerašnje posjete Bihaću tražio realnu procjenu odgovarajućih smještajnih kapaciteta u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, danas je održan sastanak Kantonalne operativne grupe za situaciju s migrantima i izbjeglicama.  

Kako je nakon sastanka kazao premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić, ovaj kanton može prihvatiti i adekvatno zbrinuti maksimalno 1.000 migranata, i to u dva privremena prihvatna centra. 

Privremeni smještaj

- To moraju biti dva centra i maksimalno 1.000 migranata da bi se na adekvatan način kontrolirali humanitarni, zdravstveni i sigurnosni aspekt ove situacije. Ponudili smo i mogućnost izgradnje tranzitnog centra u Kantonu, ali van naseljenog područja. Kapacitet tog centra bi, također, bio do 1.000 mjesta, gdje bi tim ljudima bio osiguran privremeni smještaj i zdravstvena pomoć prije nastavka puta prema željenim destinacijama - rekao je Ružnić.  

  • Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić jučer je o migrantskoj krizi razgovarao s premijerom USK Mustafom Ružnićem
    Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić jučer je o migrantskoj krizi razgovarao s premijerom USK Mustafom Ružnićem Foto: Avaz

Predstavljen je i podatak da u četiri prihvatna centra na području ovog kantona trenutno boravi 3.415 migranata i izbjeglica, te veliki broj u napuštenim objektima i na ulicama.

- Jedan od zaključaka Operativne grupe je i da Međunarodna organizacija za migracije (IOM) i zaštitarske agencije moraju u kratkom vremenskom roku dostaviti plan ograničavanja kretanja korisnika usluga svih ovdašnjih centara. Na ovo smo prinuđeni zbog zaštite i kontrole zdravstvene situacije, odnosno mjera predostrožnosti zbog približavanja koronavirusa - naglasio je kantonalni ministar unutrašnjih poslova Nermin Kljajić.

Na današnjem sastanku zatraženo je i izmještanje oko 450 maloljetnika bez pratnje, koji trenutno borave u privremenim prihvatnim centrima Bira u Bihaću te Miral u Velikoj Kladuši.

Smještajni kapaciteti

- Državna ministarstva sigurnosti i za zaštitu ljudskih prava moraju donijeti plan i program zbrinjavanja maloljetnika bez pratnje. Trenutno u BiH boravi oko 600 maloljetnih osoba bez pratnje, a više od 500 ih je u našem kantonu. Mi tražimo izmještanje oko 450 maloljetnika iz Bire i Mirala kako bi im se van područja USK osigurali odgovarajući životni uvjeti i zaštita svih njihovih prava - kazala je ministrica zdravstva, rada i socijalne politike Nermina Ćemalović.  

Najavljena je i mogućnost izmještanja određenog broja migranata koji borave u napuštenim objektima i na ulicama, međutim, to zavisi od smještajnih kapaciteta u centru Blažuj. Također, policija Unsko-sanskog kantona pojačat će aktivnosti na sprečavanju sve učestalije pojave prosjačenja migranata.

Komentari

NA VRH