INICIJATIVE

Sindikat obrazovanja predlaže obustavu nastave u Sarajevu

Nisu provedene mjere zaštite predviđene propisima o sigurnosti i zdravlju na radu te su radnici dužni o tome obavijestiti direktora i nadležnu inspekciju rada, napisano je u saopćenju

Obustava nastave za učenike. Ilustracija

Avaz.ba

25.2.2020

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH - Kantonalni odbor Kantona Sarajevo zahtijeva od Vlade KS poduzimanje interventnih mjera s ciljem zaštite zdravlja radnika i ostalih učesnika nastavnog procesa.

- Upućujemo zahtjev da poduzmete sve aktivnosti iz vaše nadležnosti s ciljem zaštite života i zdravlja radnika, kao i djece i učenika u vrtićima i osnovnim školama na području Kantona Sarajevo - stoji u saopćenju ogranka Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH, na čijem je čelu Saudin Sivro.

Građani BiH zabrinuti. Ilustracija

Predložili su da se svi oblici nastavnih i vannastavnih aktivnosti odmah prekinu te da se nastavni proces realizira na način da učenici borave u svojim kućama.

- Predlažemo da radnici svoje poslove i radne zadatke obavljaju od svojih kuća. Zahtjev temeljimo na zakonu i shodno aktuelnoj situaciji o pitanju sigurnosti i zdravlja imajući u vidu da su već evidentirani prvi slučajevi koronavirusa - saopćili su sindikalisti.

Naglasili su da, u skladu s članom 55. Zakona o radu, radnici imaju pravo da odbiju da rade ukoliko im neposredno prijeti opasnost po život i zdravlje.

- Nisu provedene mjere zaštite predviđene propisima o sigurnosti i zdravlju na radu te su radnici dužni o tome obavijestiti direktora i nadležnu inspekciju rada - zaključeno je u saopćenju.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.