RAZGOVOR

Žestoka diplomatska ofanziva protiv nuklearnog otpada na Trgovskoj gori

Svi ćemo vršiti pritisak na Hrvatsku da odustane od te lokacije, kazala Đapo <195> Ukoliko se krene s izgradnjom, BiH će iskoristiti mehanizme Espo konvencije

Đapo: Svi ćemo diplomatskim putem raditi na tom problemu. Arhiv

Piše: S. Muhić / Avaz.ba

26.2.2020

Institucije Bosne i Hercegovine još nisu dobile nikakvu zvaničnu informaciju iz susjedne Hrvatske o tome odustaju li ili ne od gradnje odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, na granici s BiH. Odgovora nema ni iz institucija Evropske unije. Kazala je to za „Dnevni avaz“ federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo


Nova lokacija

Iako Ministarstvo na čijem je čelu već nekoliko godina radi na ovom slučaju, sve je dinamizirano otkako je formirano Vijeće ministara. 

- Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac problem Trgovske gore uzeo je kao prioritet i vrlo je agilan kada je to u pitanju. Resorna ministrica u RS Srebrenka Golić i ja dajemo mu punu podršku da diplomatskim putem pokuša nagovoriti nadležne u Hrvatskoj da pronađu novu lokaciju. Uključeni su i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, kao i predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija – rekla je Đapo.

Protiv gradnje odlagališta opasnog otpada na granici s BiH. Arhiv

Osim toga, kaže, i državni zastupnici i drugi funkcioneri su angažirani da u kontaktu s kolegama iz Hrvatske i EU vrše pritisak na Vladu Hrvatske da izaberu drugu lokaciju.

- Svi ćemo diplomatskim putem raditi na tom problemu. Vršiti pritisak na Hrvatsku. Ukoliko se krene s izgradnjom, onda ćemo iskoristiti mehanizme Espo konvencije (Konvencija o procjeni utjecaja na životnu sredinu u prekograničnom kontekstu), a to podrazumijeva tužbe i slično. Ipak, nadam se da ćemo sve završiti diplomatskim putem uz dogovor – rekla je Đapo.

Najlošija ocjena

Ministrica je još jednom kazala da Hrvatska ima više razloga zbog kojih treba odustati od Trgovske gore.

- Prvenstveno zbog činjenice da bi to odlagalište bilo na granici s BiH i štetilo našem stanovništvu. Osim toga, u njihovoj studiji o izboru lokacije Trgovska gora je bila najlošije stručno ocijenjena lokacija. Dakle, imaju puno bolje – naglasila je Đapo.


O problemu i s predstavnicima Delegacije EU u BiH

Ministar Košarac problem Trgovske gore iznio je i na posljednjem sastanku u Ambasadi Švedske u BiH. Tu je bio prisutan i predstavnik Delegacije EU u BiH i jasno smo iznijeli stav da BiH želi da Hrvatska odustane od te lokacije, navodi Đapo. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.