MOSTAR

Godišnjica pogibije makedonskog predsjednika: Vizija koju je imao Boris Trajkovski je uspjela

Obilježena 16. godišnjica

Piše: M. Sm. / Avaz.ba

26.2.2020

S obilježavanja na Matića brdu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Polaganjem vijenaca na spomen-obilježju na Matića brdu u blizini Stoca danas je obilježena 16. godišnjica pogibije makedonskog predsjednika Borisa Trajkovskog, koji je zajedno sa saradnicima i članovima posade stradao u avionskoj nesreći prilikom dolaska u Mostar, na Međunarodnu investicijsku konferenciju, 2004. godine.  

Uz predstavnike svih nivoa vlasti u BiH, vijence su na spomen-obilježje položili i članovi delegacije Vlade Republike Sjeverne Makedonije.

- Predsjednik Trajkovski ostavio je veliki trag ne samo u makedonskom društvu i državi nego i u BiH. Bio je čovjek koji nije dijelio ljude po vjerskoj i etničkoj osnovi, čovjek koji je bio otvorenog srca i duše, čovjek koji je imao mjesta za svakog i takav je bio od početka svog mandata pa do posljednjeg daha – kazao je Edmond Ademi, ministar za dijasporu u Vladi Sjeverne Makedonije.

Potcrtao je da je vizija koju je predsjednik Trajkovski imao za svoju državu uspjela.

- Težio je ka tome da Sjeverna Makedonija postane članica NATO-a ne zbog prestiža, već političke vrijednosti, u čemu se uspjelo, a sve smo bliže i otvaranju pregovora s Evropskom unijom - naveo je on.

Da je Trajkovski radio na produbljenju dobrosusjedskih odnosa, stabilnosti regiona i općeg prosperiteta, potvrdio je Josip Brkić, zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH.

- BiH ne zaboravlja i neće svoje osvjedočene prijatelje, kao što je to bio predsjednik Trajkovski, jedna ljudska, moralna i politička gromada, ali i iskren prijatelj BiH - kazao je on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.