MOSTAR

Dr. Avdić: U Mostaru i u HNK nema oboljelih ni sumnjivih slučajeva koronavirusa

Niko od radnika koji su stigli iz Kine nije imao simptome koronavirusa

Dr. Avdić: 16 osoba u samoizolaciji. M. Smajkić

Piše: M.Sm. / Avaz.ba

26.2.2020

Na području Mostara i Hercegovačko-neretvanskog kantona nema nijedan slučaj oboljelih od koronavirusa niti ima sumnjivih slučajeva, izjavio je na današnjoj pres-konferenciji dr. Nermin Avdić, direktor Zavoda za javno zdravstvo HNK i član Kantonalnog kriznog štaba. 

On je kazao da je za sada 16 osoba stavljeno pod zdravstveni nadzor, odnosno, u tzv. samoizolaciju, a riječ je o grupi djece i poslovnih ljudi te turista koji su boravili u Italiji. Svima njima je samoizolacija, istakao je, određena iz preventivnih razloga, a s tim osobama su u svakodnevnom kontaktu.

- No, svjedoci smo toga šta se dogodilo u Italiji, pa, evo, i u Hrvatskoj i očekivati je da će se virus, koji ne poznaje granice, ni pasoš, vjerovatno, u nekom obliku pojaviti i kod nas. U narodu je strah, jer to je nešto novo i nepoznato, ali to je virus koji je vrlo sličan virusu gripe. Simptomi su slični gripi i, također, mjere koje provodimo su slične - kazao je dr. Avdić.

Upravo, podsjetio je, slična je situacija bila kada se pojavio virus gripe H1N1 na koji više ne reagiramo i na koji smo se navikli.

U škole su, ali prije svega zbog gripe, uvedene mjere, naveo je, koje se odnose na dezinfekciju, provjetravanje prostorija i slično.

Dr. Avdić: 16 osoba u samoizolaciji. M. Smajkić

On se posebno osvrnuo na propusnost granica, istakavši kako se nada da će na državnom nivou biti formiran krizni štab i kako bi bile donesene mjere koje će svima olakšati posao.

Poručio je da će u svim općinama biti uključene higijensko-epidemiološke službe te da su u stalnoj komunikaciji sa svim nadležnim instancama na višim nivoima vlasti. Podsjetio je i na to da je u SKB Mostar pripremljen izolacioni odjel sa osam kreveta, a koji po potrebi može imati i 12 kreveta.

- Što se tiče testiranja, dogovoreno je da će uzorak biti proslijeđen preko Federalnog zavoda za javno zdravstvo u Sarajevo kako bismo u roku do 24 sata dobili odgovor -  kazao je dr. Avdić.

Kada je riječ o kineskom kampu kod Počitelja, do sada niko od radnika koji su stigli iz Kine nije imao simptome koronavirusa. Trenutno su četiri osobe u izolaciji i ta vrsta nadzora istječe im za dva dana. Za svaku sljedeću grupu radnika, kazao je, važit će ista procedura, odnosno 14-dnevna izolacija.

- Mi ne možemo zaustaviti privredu, život se mora nastaviti, u turizmu će se, vjerovatno, osjetiti posljedice, ali tako je u svim zemljama - naveo je dr. Avdić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.