ZABRINJAVAJUĆE

Zbog koronavirusa: Nestašica zaštitnih maski u apotekama

Deset komada hirurških maski, prije malo više od mjesec, moglo se kupiti za 2-3 KM, a danas su nam rekli da isti paket košta 5,60 maraka

Piše: A. Č. / Avaz.ba

26.2.2020

U apotekama nema maski - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+7

U apotekama širom Bosne i Hercegovine vlada nestašica zaštitnih maski zbog velike potražnje usljed panike koja je zavladala zbog mogućnosti širenja koronavirusa koji je na pragu naše zemlje.

Da je među pojedinim građanima zavladala panika, potvrđuje podatak da danas ni u jednoj apoteci u Sarajevu nismo mogli kupiti zaštitne maske.

Povećali cijene

- Nemamo maske trenutno jer je nestašica u nabavci, ali nadamo se da će ih uskoro biti – rekla nam je uposlenica jedne apoteke na Marindvoru.

Na Kovačićima i Grbavici smo dobili isti odgovor.

Cijene su, evidentno, znatno više u odnosu na decembar.

Deset komada hirurških maski, prije malo više od mjesec, moglo se kupiti za 2-3 KM, a danas su nam rekli da isti paket košta 5,60 maraka.

Nemaju gdje nabaviti

U apoteci na Socijalnom su nam, također, rekli da na stanju nemaju zaštitne maske te da je razlog taj što ih nemaju gdje nabaviti. 

- Dobavljali smo maske iz Kine, ali zbog pojave koronavirusa obustavljena je isporuka – rečeno nam je u apoteci na Socijalnom. 

Svi uposlenici rade s maskama na licu, a kako stoji na zvaničnoj stranici Zavoda za javno zdravstvo FBiH, zdrave osobe je trebaju nositi radi prevencije. 

- Masku nosite ukoliko kišete ili kašljete. Maske su efikasne samo ako se koriste u kombinaciji s čestim pranjem ruku dezinfekcijskim sredstvom na bazi alkohola ili sapunom i vodom - savjetuju u Zavodu. 

Panika od koronavirusa zahvatila je i Hercegovinu, a posebno nakon vijesti da su dva slučaja potvrđena u Hrvatskoj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.