SARAJEVO

Zastupnici iz RS o svemu glasali protiv, prošao samo zakon o prestanku mandata članova VSTV-a

To znači da je na taj način ispoštovana odluka Narodne skupštine RS, odnosno blokada odlučivanja u institucijama BiH sve dok se ne usvoji novi zakon o Ustavnom sudu BiH

S današnje sjednice Predstavničkog doma. M. Tabaković

Piše: S. M. / Avaz.ba

26.2.2020

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas Prijedlog zakona o prestanku mandata Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) BiH u sadašnjem sastavu. Međutim, gotovo je nemoguće očekivati da će ovakav zakon dobiti podršku i Doma naroda, a što je neophodno da bi zakon stupio na snagu. 

Zastupnici SNSD-a nisu bili za ovakvo rješenje, a budući da u Klubu Srba u Domu naroda imaju većinu, pretpostavlja se da neće dati saglasnost zakonu koji je predložio zastupnik Dragan Mektić (SDS).

Inače, osim ovog prijedloga koji je dobio podršku, nijedna druga tačka dnevnog reda nije dobila podršku zastupnika iz Republike Srpske. To znači da je na taj način ispoštovana odluka Narodne skupštine RS, odnosno blokada odlučivanja u institucijama BiH sve dok se ne usvoji novi zakon o Ustavnom sudu BiH, a u kojem bi bilo propisano da u Ustavnom sudu BIH ne budu sudije stranci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.