BANJA LUKA Niko nije bio protiv

Narodna skupština RS slijepo vjeruje Dodiku: Veto na posjetu Đukanovića BiH

Poslanici opozicije nisu prisustvovali glasanju

Avaz.ba / Srna
27.02.2020 07:41

Poslanici potvrdili Dodikovu izjavu

Foto: Arhiv

Narodna skupština Republike Srpske podržala je jutros izjave srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o proglašenju zaključka i odluke Predsjedništva od 19. februara veoma štetnim za vitalne interese Republike Srpske. 

Izjave je podržalo svih 56 prisutnih poslanika, niko nije bio protiv, niti uzdržan. Poslanici opozicije nisu prisustvovali glasanju.

Poslanici su potvrdili Dodikovu izjavu prema kojoj je zaključak o utvrđivanju zvanične posjete predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića BiH 2. i 3. marta usvojen bez konsenzusa veoma štetan za vitalne interese RS.

Prihvaćena je i odluka o potvrđivanju izjave srpskog člana Predsjedništva BiH po kojoj je odluka o prihvatanju Sporazuma o statusu između BiH i EU o aktivnostima koje provodi Agencija za evropsku graničnu i obalsku stražu (Frontex) na teritoriji BiH usvojena bez konsenzusa veoma štetna po vitalne interese RS.

Narodna skupština usvojila je i dva zaključka.

  • S ranije sjednice
    S ranije sjednice Foto: Arhiv

U prvom zaključku se navodi da Sporazum o statusu BiH i EU o djelovanjima Frontexa u najvećem dijelu nije sporan za Republiku Srpsku, ali je za RS neprihvatljivo da bude usvojen bez saglasnosti i učešća Ministarstva unutrašnjih poslova RS, budući da je u njegovoj nadležnosti najveći dio graničnog pojasa kojeg se Sporazum tiče, kao i zbog činjenice da se Sporazum ovakvog značaja pokušava usvojiti preglasavanjem člana Predsjedništva BiH iz RS.

U drugom zaključku piše da se zadužuje srpski član Predsjedništva BiH da, u skladu sa ovlaštenjima i Zakonom o postupku zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora, pokrene novu inicijativu i pregovore za zaključivanje Sporazuma o statusu između BiH i EU o djelovanju Frontexa u BiH uz obavezno poštivanje mišljenja i stavova nadležnih organa RS.

Zaključke su potpisali SNSD, DNS, DEMOS, NDP, Ujedinjena Srpska, Nezavisni klub SP, poslanička grupa SP i nezavisni poslanici. Nakon izjašnjavanja, okončana je posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske.

Komentari

NA VRH