KORONAVIRUS

Bibanović: Turističke agencije nisu odgovorne u slučaju više sile

Svjetska zdravstvena organizacija nije preporučila restrikciju kretanja robe i ljudi

Sarajevo preplavljeno turistima. Arhiv

Avaz.ba

27.2.2020

Turizam je izuzetno osjetljiv na rizike i neizvjesnosti u okruženju u kojem djeluje i svakodnevno je izložen šokovima većeg ili manjeg stepena intenziteta. Trenutno smo svjedoci zdravstvene krize koja je prouzrokovana pojavom koronavirusa.

Italijanska vlada je izdala preporuku da u naredne dvije sedmice treba otkazati putovanja u sjeverni dio Italije. Istovremeno, za druge destinacije i zemlje u našem okruženju takvih preporuka nema. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) također nije preporučila restrikciju kretanja robe i ljudi. 

- Agencije posluju po Zakonu o obligacijama i rezervirane aranžmane moraju platiti u inostranstvo prije početka usluga. Istovremeno, agencije su dužne da poštuju standarde smjernica o paket aranžmanima u kojima su postavljeni opći standardi putovanja (OUP) koji započinju prihvatanjem uvjeta ugovora između agencije i putnika iz kataloga ili brošure - kaže Zoran Bibanović, predsjednik Udruženja turističkih agencija (UTA) u Bosni i Hercegovini.

To znači da agencija, ako je ušla u obavezu plaćanja prema inozemnom partneru, ne može ta sredstva vratiti putniku. Aranžmani sadrže prijevoz, smještaj i druge dogovorene usluge. Takvi ugovori ne mogu sadržavati nepoštene, nejasne ili neshvatljive uvjete ugovora.

Sarajevo preplavljeno turistima. Arhiv

Organizatori putovanja se oslobađaju odgovornosti jedino ako se radi o višoj sili koja se ne može dovesti u vezu s organizatorom putovanja ili s njegovim dobavljačem usluga. U ovom slučaju se radi o epidemiji gripe koronavirusa, odnosno više sile.

- Drugim riječima. Opći uvjeti putovanja po standardu Udruženja turističkih agencija u Bosni i Hercegovini obavezujući su za ugovorene strane (agencija – putnik), uzimajući u obzir da agencija nije adresa na koju se treba obraćati ako se u ovom slučaju (epidemija koronavirusa) ima pritužbi - ističe Bibanović.

Putnicima preporučuje da se dogovaraju s agencijama, da ne podliježu glasinama i da ne ulaze u sporove otkaza putovanja s agencijama, posebno zato što čak u zemljama EU nije izvršeno usaglašavanje sudske prakse u sporovima s turoperatorima.

- Kao turistički djelatnik s ogromnim iskustvom, uvjeren sam da licencirane agencije neće voditi putnike u zemlje i krajeve koji nemaju stabilno političko, sigurnosno, zdravstveno i drugo okruženje, a općenito gledajući, periodičnih kriza kao što su bile epidemije svinjske, ptičije i sada gripe koronavirusa uvijek će biti - govori Bibanović.

Današnji turizam je zdravstveno i sigurnosno bezbjedna globalna industrija sa svjetskim standardima u smještaju i ishrani, a putnici su sve zahtjevniji i traže uz nove doživljaje sigurnost, zdravlje, očuvanu ekologiju i kulturu.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.