SARAJEVO

Ambasador Sakamoto potpisao četiri ugovora za obnovu škola i domova zdravlja

Novi projekti poboljšat će uvjete za obrazovanje

Hidejuki Sakamoto pomaže obrazovanje. Arhiv

Avaz.ba / Fena

27.2.2020

Ambasador Japana u Bosni i Hercegovini Hidejuki Sakamoto danas je potpisao ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava za dva projekta obnove osnovnih škola u Kneževu i Živinicama te dva projekta nabavke vozila Hitne pomoći i medicinske opreme u Modriči i općini Prača-Pale (FBiH). 

Ambasador je kazao da japanska vlada pridaje veliki značaj unapređivanju obrazovanja i zdravstvene zaštite u BiH. 

- Od 1996. godine za poboljšanje kvaliteta tih sektora, u BiH je dodijeljeno 54 miliona KM za obrazovanje, te 160 miliona KM u oblasti zdravstva. Vlada Japana do sada je ukupno osigurala donacije za 100 škola i ustanova, te 168 domova zdravlja - podsjetio je ambasador Sakamoto. 

Izrazio je uvjerenje da će se novim projektima pravilno upravljati i da će biti završeni bez odgađanja. 

- Nadam se da će novi projekti poboljšati uvjete za obrazovanje, da će pružiti bolju zdravstvenu zaštitu i vremenom postati simbol prijateljstva naroda BiH i Japana - kazao je Sakamoto. 

Potpisnici ugovora, direktor OŠ „Petar Kočić“ u Kneževu Novica Keleman, direktorica OŠ "Višća" u Živinicama Sanita Mazić, direktor Doma zdravlja u Modriči Darko Stefanović i direktor Doma zdravlja Prača-Pale (FBiH) Medo Žigović, zahvalili su ambasadoru, vladi i narodu Japana na donaciji kojom će se uveliko poboljšati kvalitet obrazovanja i zdravstvene zaštite. 

Prema riječima Kelemana i Mazić, usljed starosti, objekti škola su ozbiljno oštećeni, a stolarija dotrajala. Stoga će donacijom naroda Japana oko 520 učenika, nastavnika i osoblja tih škola imati koristi i dobiti bolje okruženje za učenje i rad. Također, još dva projekta namijenjena su za nabavku ambulantnih vozila i medicinske opreme domovima zdravlja u Modriči i Prači. 

Medicinsko osoblje ulagalo je veliki napor u poboljšanju zdravstvenih usluga građanima, pacijentima, a ovim će oko 10.400 pacijenata imati koristi. 

- Zahvaljujući novom opremljenom vozilu, Dom zdravlja će nakon dužeg vremena imati mogućnosti da na potpuno siguran način, prema svjetskim standardima u prijevozu hitnih pacijenata, pruži kompletnu zdravstvenu zaštitu i monitoring životno ugroženog pacijenta do referentne zdravstvene ustanove - kazao je, između ostalog, direktor Doma zdravlja u Modriči Darko Stefanović. 

Četiri nova projekta realizirana su u okviru japanske grand pomoći za Grassroots - temeljne projekte ljudske sigurnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.