POSJETE

Ambasador Kine u BiH obišao dva gradilišta autoceste na Koridoru 5C

Izjavio da je situacija stavljena pod kontrolu i da su rezultati zadovoljavajući

Đi Ping: Obišao gradilišta. Avaz

Piše: M. Sm. / Avaz.ba

27.2.2020

Ambasador Kine u BiH Đi Ping posjetio je danas dva gradilišta autoceste na Koridoru 5C, poddionica Počitelj-Zvirovići, gdje su izvođači kineske korporacije.

On je s delegacijom posjetio prvo gradilište, most Počitelj, a zatim gradilište Lot jedan Počitelj-Zvirovići, gdje su ih dočekali gradonačelnik Čapljine Smiljan Vidić i predstavnici lokalne vlasti.

Đi je izjavio da je situacija s koronavirusom stavljena pod kontrolu i da su rezultati zadovoljavajući. Poručio je da zbog koronavirusa nema bojazni za zdravlje stanovništva.

- Nema potrebe za širenje panike. Znamo da su se pojavili slučajevi koronavirusa u određenim zemljama Evrope, ali trebate biti racionalni i pratiti uputstva Svjetske zdravstvene organizacije i pridržavati ih se - kazao je ambasador.

Iznio je da je firma koja izvodi radove na području Počitelja i Čapljine iz grada Vuhana, gdje je izvor zaraze virusa, ali da svi oni koji su boravili u Kini dobrovoljno odlaze u samoizolaciju 14 dana.

- Ova firma je baš iz grada Vuhana, a koja je u roku od deset dana izgradila bolnicu za prijem pacijenata u Vuhanu. Dakle, oni imaju sposobnost i spremnost i uložit će sve napore za završetak ovog projekta. Ono što mi donosimo BiH nije korona, nije virus, već prijateljstvo i podrška - naglasio je Đi.

Naveo je da se trenutno od šezdesetak radnika svega četiri nalaze u samoizolaciji.

Đi Ping: Obišao gradilišta. Avaz

Predsjednik Udruženja bosansko-kineskog prijateljstva Faruk Borić kazao je da je današnja posjeta organizirana kako bi se pružila podrška radnicima iz Kine.

- Bez obzira na sve probleme u Kini, ovdje se radovi odvijaju bez ikakvih problema i u predviđenim rokovima - naveo je Borić.

Načelnik Čapljine Smiljan Vidić kazao je da na području Čapljine nema panike kada je u pitanju koronavirus.

- Ambasador se interesirao za situaciju s lokalnim stanovništvom, a prenio sam mu da je ovdje situacija sasvim normalna i da nema panike. Većina radnika iz Kine ovdje je još od prošle godine, kada nije bilo virusa. Oni koji su odlazili i vraćali su uistinu poštuju pravila samoizolacije i nema problema - istaknuo je Vidić.

Podvukao je da je izgradnja autoceste na području Čapljine od velikog značaja.

Poddionica Počitelj-Zvirovići duga je 11 kilometara i izuzetno važna za Hercegovinu, jer će njenom izgradnjom biti direktno autoputem povezan ovaj dio Hercegovine s Međugorjem i EU/granični prijelaz Bijača s Hrvatskom.

Izgradnja se finansira iz sredstava osiguranih u okviru ugovora o zajmu sklopljenog s Evropskom investicionom bankom u visini od 100 miliona eura i bespovratnim sredstvima EU u visini od pet miliona eura koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje putem Investicionog okvira za Balkan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.