INTERVJU Federalni ministar energetike, rudarstva i industrije za "Avaz"

Nermin Džindić: Više plaće za 11.000 rudara

Rudarima je povećan koeficijent te će po osnovu novog kolektivnog ugovora biti više plaćeni

A. Aljimi / Avaz.ba
27.02.2020 20:00
(VIDEO I MONTAŽA: Selma MUJIĆ)

Nermin Džindić, federalni ministar energetike, rudarstva i industrije, u intervjuu za “Avaz” odgovorio je na niz pitanja o pregovorima za formiranje nove vlade na nivou FBiH, te o stanju u rudarskom sistemu, Bloku 7, statusu “Aluminija” te o namjenskoj industriji.

Ministar Džindić naglasio je da je stekao značajno iskustvo tokom ovog mandata te da ostavlja organima SBB-a na ocjenu njegov dosadašnji rad te eventualni angažman u novoj vladi.

  • Nermin Džindić
    Nermin Džindić Foto: S. Mujić

Fokus na rudarima

Dotaknuo se i teme prestrukturiranja rudnika te obnavljanja sporazuma s Energetskom zajednicom. Za 11.000 rudara povećan je koeficijent te će po osnovu novog kolektivnog ugovora koji je potpisan dobiti više plaće.

Džindić je naveo da se sve snage u rudarskom sistemu usmjeravaju ka proizvodnji te da fokus mora biti isključivo na rudarima, a ne na pojedinim službama u rudnicima koje su ih nepotrebno finansijski iscrpljivale.

Rješenje za "Aluminij"

Ministar je pojasnio i razloge zbog kojih je odbijen ugovor o zakupu “Aluminija” s "Abraham grupacijom". Argumentirao je to činjenicom da je ugovor bio pravno manjkav s proceduralnim greškama te da Federacija, koja je vlasnik 44 posto ove kompanije, mora imati garancije da će radna mjesta za 900 uposlenika biti sačuvana.

On je prezentirao i rezultate namjenske industrije, koja je do prije šest godina bila pred gašenjem, a sada bilježi vrtoglavi profit.

Komentari

NA VRH