PRIZNANJA

Prof. Diego Gonzales Rivas: Veoma sam ponosan na to kako rade hirurzi u Tuzli

Piše: A. Hadžić / Avaz.ba

27.2.2020

Doktor Gonzales u posjeti UKC Tuzla - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

Vodeći svjetski stručnjak za VATS procedure u oblasti torakalne hirurgije Diego Gonzales Rivas, nakon jučerašnje posjete Kliničkom centru Sarajevo, danas je boravio u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, gdje je na Klinici za hirurgiju prisustvovao dvjema operacijama koje je izveo tim torakalnih hirurga ove klinike. 

Prema riječima načelnika Klinike za hirurgiju UKC-a Tuzla prof. dr. Zijaha Rifatbegovića, posjeta čuvenog svjetskog profesora ovoj klinici je nastavak edukacije iz najsavremenijih metoda u oblasti liječenja onkoloških bolesnika, kao i bolesnika koji nisu za tretman onkologije.

- Ono na što smo danas posebno ponosni jeste da nam je u stručnu i radnu posjetu stigao profesor Diego Rivas Gonzales, jedan od vodećih svjetskih autoriteta iz oblasti torakalne hirurgije, i to video asistiranih torakoskopskih procedura (VATS), odnosno minimalno invazivnih procedura u torakalnoj hirurgiji. Mi smo prva ustanova u BiH koja je do sada samostalno napravila sedam takvih operacija i profesor Diego Rivas Gonzales je zaslužan za takav rezultat. Boravak prof. Gonzalesa u BiH i u Tuzli jeste nastavak dodatne edukacije iz ove oblasti koja treba biti kontinuirana i u kojoj su prepoznatljivi naši mladi kadrovi. Posebno sam sretan što su s nama i kolege iz Banje Luke, što pokazuje dobru međuentitetsku saradnju i primjer kako treba razvijati medicinu na prostoru cijele BiH - navodi prof. Rifatbegović.

Inače, tim torakalnih hirurga iz UKC-a Tuzla s dr. Nusretom Ramićem i dr. Nerminom Mušanovićem na čelu te nekolicinom drugih mladih hirurga trenutno je vodeći tim u zemlji u oblasti minimalno invazivnih procedura u torakalnoj hirurgiji. Za njihov rad profesor Gonzales danas je imao samo riječi hvale, ističući da je „veoma ponosan na ono što oni rade u Tuzli“.

- U Bosni, odnosno u Tuzli sam da dodatno obučavam svoje kolege VATS tehnici, koju, kako sam saznao, oni primjenjuju od marta prošle godine. Moram reći da rade i napreduju izuzetno dobro i nude pacijentima u Bosni osnovna rješenja, što je veoma važno. Ja sam ovdje danas kako bih savjetima i postupcima pomogao da unaprijede svoju tehniku – kazao je obraćajući se novinarima prof. Gonzales.

Prof. Gonzales timu tuzlanskih torakalnih hirurga danas je pokazao i nove tehnike u hirurškom tretmanu karcinoma pluća, kao i primjenu sofisticirane hirurške tehnike prilikom reimplantacije na velikim dišnim putevima, koja do sada na ovim prostorima nije rađena na takav način, što, kako je rečeno, predstavlja „novi zamah u torakalnoj hirurgiji“.

Načelnik Klinike za torakalnu hirurgiju iz Kliničkog centra Banja Luka dr. Marko Tantar te dr. Radomir Jerkić, specijalizant iz oblasti torakalne hirurgije, nisu krili zadovoljstvo zbog dobre saradnje s kolegama iz Tuzle i ukazane prilike da se upoznaju s tehnikama koje je u Tuzli na dvije operacije primijenio čuveni prof. Gonzales.

Obučio 500 hirurga

Profesor dr. Diego Gonzales Rivas je voditelj Uniportal VATS programa u svijetu i do sada je obučio više od 500 hirurga iz 72 zemlje svijeta. 

Velike zasluge za njegov dolazak u Tuzlu i Sarajevo ima dr. Visar Džaferi iz Kliničkog centra u Skoplju, jedan od učenika i članova tima prof. Gonzalesa, koji nije krio zadovoljstvo zbog mogućnosti da se upozna s kolegama iz kliničkih centara u Sarajevu i Tuzli.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.