TUGA

Održana komemoracija akademiku Muhamedu Filipoviću: Bio je znanje i sloboda

U knjigu žalosti upisali su se mnogi, a njegovi bivši studenti zahvalili su mu na znanju koje im je prenio

Komemoraciji prisustvovali akademici, profesori, studenti.... S. Saletović

Avaz.ba

28.2.2020

Kolege, prijatelji, studenti oprostili su se u petak od akademika Muhameda Filipovića na komemorativnom skupu u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu (UNSA), kojem su prisustvovoli i članovi njegove porodice.

Rektor UNSA Rifat Škrijelj kazao je da akademik Muhamed Filipović pripada plejadi bh. velikana koji su ostavili neizbrisiv trag u naučnom i kulturnom stvaralaštvu države, a njegov odlazak je težak udarac.

- Družio se i surađivao sa Makom Dizdarom, Mešom Selimovićem, Miroslavom Krležom, Enverom Redžićem, Adilom Zulfikarpašićem, Alijom Izetbegovićem i mnogim drugim suvremenicima koji su djelovanjem obilježili jedno razdoblje - naglasio je.

Pomoćnik ministra vanjskih poslova BiH Ahmet Halilović istaknuo je bogatu akademsku, političku a posebno diplomatsku karijeru akademika Filipovića te naglasio da je 'u svakom segmentu rada i djelovanja ostavio snažan i neizbrisiv trag'.

Generalni sekretar Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti (BANU) Muamer Zukorlić istaknuo je osjećaj žala i tuge, ali 'i osjećaj ponosa što smo imali takvog čovjeka'.

- Treba da prevagne osjećaj ponosa za ono što je bio, ali kroz djela, i ostao akademik Muhamed Filipović - naglasio je.    




Komemoracija akademiku Filipoviću održana  u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5

Prisutnima se obratio rektor UNSA-e Rifat Škrijelj, koji je kazao da je Filipović bio jedan od osnivača i predvodnik generacije filozofa koja se suprotstavljala rigidnim stvarima u sistemu bivše Jugoslavije.

Muamer Zukorlić, član Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti, kazao je da je Filipović bio jedan od najvećih sinova BiH.

- Bio je znanje i sloboda. Vječno je plivao uzvodno, prkoseći svim silama inercije. Takve je ljude teško priznati za života. Tolika energija, znanje, hrabrost, odvažnost i dostojanstvo. Bio je veći izazov kliznuti u zavist nego u poštovanje. Vrijeme priznanja takvih ljudi počinje onoga trenutka kada odlaze s ovog svijeta. Ostavio nam je u amanet Bosnu, onu pravu Bosnu - rekao je Zukorlić.


Akademik Muhamed Filiović u svakom segmentu djelovanja ostavio snažan trag - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+8

U knjigu žalosti upisali su se mnogi, a njegovi bivši studenti zahvalili su mu na znanju koje im je prenio.

Muhamed Filipović bio je član Akademije nauka i umjetnosti BiH, profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i predsjednik BANU-a.

Dženaza i ukop akademika Filopovića bit će obavljeni danas u 13:30 sati na gradskom groblju Bare.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.