PORUKA

Dodik ambasadorima: Ne postoji ni Dan nezavisnosti BiH niti je 1. mart državni praznik u BiH

Vašim prisustvom na takvim obilježavanjima svrstavate se na jednu stranu i na taj način ste politički zloupotrijebljeni, istakao je on

Milorad Dodik. Avaz

Avaz.ba

28.2.2020

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je ambasadorima, šefovima diplomatsko-konzularnih predstavništava, međunarodnim organizacijama i misijama akreditiranim u BiH pismo u kojem ih je podsjetio da u BiH ne postoji zakon o državnim praznicima, niti postoji konsenzus predstavnika konstitutivnih naroda i entiteta u vezi s tim pitanjem. 

Kao rezultat toga ne postoji ni Dan nezavisnosti BiH niti je 1. mart državni praznik u BiH, kako vas godinama obmanjuju političari iz Federacije BiH. Obilježavanje ovog nepostojećeg praznika doprinosi dodatnoj konfuziji u BiH i dovodi do još dubljih podjela u ionako podijeljenoj zemlji kakva je BiH - istakao je srpski član Predsjedništva BiH. 

On je naglasio da njihovo eventualno prisustvo ili prisustvo predstavnika ambasada na čijem su čelu bilo kakvim obilježavanjima koja imaju veze sa 1. martom, predstavlja ignoriranje zvaničnih stavova BiH i grubo miješanje u neriješena unutrašnja pitanja u BiH.


Milorad Dodik. Avaz

- Prihvatam činjenicu da je demokratsko pravo svakog od tri konstitutivna naroda u BiH da obilježava svoje nacionalne praznike, ali pokušaji da se ti nacionalni praznici prikažu kao "državni praznici BiH" i da se za njihovo obilježavanje koriste institucije BiH, kao što su Predsjedništvo, parlament ili Savjet ministara, predstavlja najgrublju zloupotrebu tih institucija - ukazao je Dodik.

On je naveo da na sinoćnjem prijemu, koji su u Predsjedništvu BiH organizirali Željko Komšić i Šefik Džaferović povodom Dana nezavisnosti BiH, nije bilo predstavnika srpskog naroda niti predstavnika Republike Srpske u institucijama BiH.

- Vašim prisustvom na takvim obilježavanjima svrstavate se na jednu stranu i na taj način ste politički zloupotrijebljeni - istakao je član Predsjedništva BiH, uputivši njihovim ekselencijama izraze dubokog poštovanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.