BANJA LUKA

Dodik: 1. mart je lažni praznik, a SDS i PDP su izdajnici srpskog naroda

SNSD odbacuje pismo kao akt pritiska koji su ambasada, EU i SAD uputili zajedničkim organima, čime se krše diplomatski odnosi, rekao Dodik

Sa sjednice. RTRS

Piše: A. Č. / Avaz.ba

28.2.2020

Završena je proširena sjednica Izvršnog komiteta SNSD-a na kojoj su prisustvovali predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i članovi Izvršnog komiteta Željka Cvijanović, Nebojša Radmanović, Nikola Špirić, Radovan Višković, Zoran Tegeltija, Igor Radojičić, Slavko Mitrović i Denis Šulić.

Sjednici prisustvuju i stranački funkcioneri Igor Žunić, Snježana Bursać-Novaković, Staša Košarac, Sredoje Nović i Radovan Kovačević.

Kako je rekao Dodik, na sastanku su razmatrali zaključke od prošle sedmice.

- Predali smo zakon o eliminaciji stranih sudija iz Ustavnog suda i dalje pozivamo sve predstavnike na dijalog. Očekujemo da će se rasprava koja je zakazana početkom marta održati i da ćemo raspravljati o tome. Dalje SNSD zadužuje svoje funkcionere da razgovaraju sa stranim predstavnicima kako bi istakli argumente RS o ovakvoj situaciji. Također, SNSD će nastaviti činiti napore i pozivamo predstavnike oba entiteta i konstitutivnih naroda da se taj dijalog uspostavi. SNSD odbacuje 1. mart kao lažni praznik jer je to pokušaj majorizacije i smatramo da je neprihvatljiv odlazak stranih predstavnika na tu kvazimanifestaciju - rekao je Dodik.

Izvršni komitet SNSD-a je odbacio zakon o VSTS-u u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i zatražio da se funkcioneri ove stranke angažiraju u kontaktima sa stranim predstavnicima i iznesu argumente i stavove Republike Srpske.

Milorad Dodik. Avaz

Dodao je da je jedan od zaključaka da SNSD odbacuje pismo kao akt pritiska koji su ambasada, EU i SAD uputili zajedničkim organima, čime se, kako tvrdi, "krše diplomatski odnosi".

- Zatražit ćemo da se objasni njihovo ponašanje. Ovo je zastrašivanje uposlenih u zajedničkim institucijama i nikada nisu ovako reagirali na bošnjačke predstavnike. Izvršni komitet tvrdi da je glasanje SDS-a i PDP-a primjer izdaje interesa RS. Izvršni komitet je osudio prijetnje Valentina Incka (Inzko) kroz javne istupe i smatram da je Incko u službi bošnjačkih interesa i da je izgubio kredibilitet - rekao je Dodik.

Također, Izvršni komitet je prihvatio prijedlog sporazuma o saradnji s organizacijom koju predstavlja gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić i zadužuje potpredsjednika stranke Radovana Viškovića da potpiše sporazum, te osigura operativnu razradu te saradnje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.