BANJA LUKA

Šeranić: Pod nadzorom 59 osoba u RS, nema oboljelih od koronavirusa

Entitetski ministar zdravlja i socijalne zaštite

Alen Šeranić. Agencije

Avaz.ba

28.2.2020

U Republici Srpskoj trenutno nije prijavljena ni jedna osoba oboljela od koronavirusa, a pod zdravstvenim nadzorom je 59 osoba, koje su doputovale s područja zahvaćenih virusom SARS-CoV-2, bez simptoma bolesti, ponovio je danas ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.

Naglasio je da su u RS poduzete sve aktivnosti, u slučaju da se pojavi ta bolest, uključujući i izolacione sobe, koje se nalaze u Klinici za infektivne bolesti banjalučke bolnice.

- Dogovorili smo sa UKC-om Banja Luka da proširimo kapacitete tih soba, u kojima će biti oko 20 kreveta, a trenutno je sedam – istakao je resorni ministar i najavio da će u toj zdravstvenoj ustanovi biti uspostavljena i soba za ugrožene s respiratorima.

Alen Šeranić. Agencije

Svaka infektivna klinika, kaže, ima obavezu da formira izolacione sobe, kako bi mogla prihvatiti određeni broj pacijenata.

Pojasnio je da su jasni protokoli šta će biti poduzeto u slučaju pojave te bolesti u RS.

- U tom slučaju uspostavlja se komunikacija s nadležnim infektologom, uzima se bris, šalje se na mikrobiološku analizu, a ako bude pozitivan na ovaj virus, pacijent će, zavisno od simptoma, biti upućen na daljnje liječenje u izolacione sobe u klinički centar ili bolnicu – istakao je Šeranić novinarima u Banjoj Luci.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.