PROBLEMI

Grad Mostar traži da se OHR uključi u rješavanje problema otpada

Građani su taoci ovih dešavanja

Smeće u Mostaru. Arhiv

Avaz.ba / Fena

28.2.2020

Grad Mostar uputio je Uredu visokog predstavnika (OHR), Delegaciji Evropske unije u BiH i ambasadorima stranih zemalja u Sarajevu službeni dopis u kojem se traži njihovo uključivanje u rješavanje problema regionalnog odlagališta otpada na Uborku. 

- Zbog novonastale situacije i blokade deponija te činjenice da Mostar nema Gradsko vijeće koje može određivati eventualno neke nove lokacije za deponiranje otpada, pozivamo Vas da se i Vi uključite u rješavanje ovog izuzetno složenog problema na sve moguće načine koji će biti od koristi i na dobrobit za sve građane Grada Mostara - navodi se u dopisu Grada Mostara. 

U dopisu se podsjeća na historiju odlagališta na Uborku, koje je otvoreno još 1960. godine, a u čiju su modernizaciju u proteklih deset godina investirana znatna sredstva Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju  i Svjetske banke. 

- Staro odlagalište je zatvoreno, a novo JP "Deponija" d. o. o. Mostar upravlja novom regionalnim deponijom, na kojoj se trenutno vrši odlaganje otpada, a koje je izgrađeno kreditnim sredstvima Svjetske banke. Ovaj deponij izgrađen je u sklopu projekta upravljanja čvrstim otpadom i kao takav planiran je od početka kao regionalno odlagalište koje bi opsluživalo 12 općina, kao jedno od pet najsuvremeniji sanitarnih i ekoloških deponija u BiH - navodi se u dopisu Grada Mostara.

No, mještani okolnih naselja i aktivisti Građanske inicijative "Jer nas se tiče" tvrde da je kapacitet odlagališta odavno premašen te traže njegovu sanaciju i zatvaranje. Tokom 2019. godine mještani su u nekoliko navrata blokirali Uborak, a odlagalište je ponovno blokirano u subotu, 22. februara, zbog čega se već sedam dana ne odvozi smeće s mostarskih ulica. Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) nedavno je izrazila podršku mještanima, a Grad Mostar izrazio je razočaranje takvim stavom USAID-a. 

- Grad Mostar razočaran je time da USAID podupire udruženja koja nelegalno blokiraju saobraćajnicu i zaustavljaju odlaganje otpada držeći tako 100.000 građana Mostara taocima - poručili su iz Gradske uprave.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.