BANJA LUKA Protiv odluke Evropskog suda

Dodik: Ne treba izmjestiti crkvu iz dvorišta Fate Orlović

Iz crkve u dvorištu Fate Orlović u Konjević-Polju počelo je iznošenje stvari

Fena
28.02.2020 15:30

Milorad Dodik

Foto: Arhiv

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik ustvrdio je danas da ne treba izmjestiti crkvu u Konjević-Polju kod Srebrenice, koja je izgrađena u dvorištu Fate Orlović.

- Ranije sam rekao da je treba izmjestiti, što mislim kao čovjek, a sad kao političar mislim da ne treba, dok se sve ne riješi i bude jasno u našim međusobnim odnosima, pa taman se radilo i o Evropskom sudu. Neka taj sud riješi pitanje Sjedić-Finci - ustvrdio je on.

Iz crkve u dvorištu Fate Orlović u Konjević-Polju počelo je iznošenje stvari, što su aktivnosti koje prethode samom izmještanju pravoslavne crkve, a na osnovu presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

  • Milorad Dodik
    Milorad Dodik Foto: Arhiv

Evropski sud za ljudska prava 1. oktobra je donio odluku, odnosno konačnu presudu kojom se nalaže da BiH mora izvršiti odluke kojima se nalaže uklanjanje crkve iz dvorišta Fate Orlović u Konjević-Polju.

Rok za izvršenje presude istječe 1. aprila ove godine. Slučaj se odnosi na crkvu koju je Srpska pravoslavna crkvena općina izgradila na imovini koju su podnosioci prijave, odnosno nana Fata Orlović, bili prinuđeni napustiti tokom rata u periodu 1992.-1995.

Komentari

NA VRH