OSLO U organizaciji Ambasade BiH

Seminar o dječijoj zaštiti u Kraljevini Norveškoj za omladinu i mlade roditelje

Fena
28.02.2020 15:59

Seminar održan u organizaciji Ambasade BiH u Norveškoj

Foto: FENA

Seminar o praktičnim i pravnim aspektima dječije zaštite u Kraljevini Norveškoj, namijenjen omladini i mladim roditeljima, održan je u organizaciji Ambasade Bosne i Hercegovine.  

Na seminaru, na kojoj je broj prisutnih bio iznad očekivanja, izlagači su bili Nedim Makarević, ambasador BiH u Norveškoj, Sibila Bašić, stručni savjetnik iz Bufetat, Region Ost, Marijana Lozić, advokatica iz Matriks Advokater te Zvonimir Vojtulek, političar, svećenik metodističke crkve, sudski prevodilac i političar KrF (kršćanska narodna partija).

  • Seminar održan u organizaciji Ambasade BiH u Norveškoj
    Seminar održan u organizaciji Ambasade BiH u Norveškoj Foto: FENA

Seminar je bio fokusiran na izazove i moguće ishode prilikom djelovanja Službe dječije zaštite (Barnevernet). Poseban osvrt se odnosio na slučajeve u kojima su bh. državljani bili u kontaktu s Ambasadom BiH, odnosno s advokatom i prevodiocem.

Cilj seminara je bio da se mladi ljudi, državljani BiH, informišu o ovdašnjim pravnim aspektima dječije zaštite, te praktičnim aspektima iste.

Poseban interes za seminar su iskazali svojim prisustvom šefovi misija Srbije, Hrvatske i Sjeverne Makedonije, koji su također suočeni s problemima vezanim za djelovanje Službe dječije zaštite (Barnevernet).

Po reakciji prisutnih vidljivo je da seminar bio izuzetno koristan, jer je dao odgovore na mnoga praktična pitanja iz te oblasti, saopćeno je iz Ambasade BiH u Oslu. 

Komentari

NA VRH