PRENOSIMO Ministar sigurnosti BiH

Radončić: Ne bismo mogli podnijeti takav udar, EU se mora uključiti

Možda je tu šansa da se pitanje ilegalnih migracija napokon ozbiljnije shvati i u zemljama EU

Avaz.ba
28.02.2020 16:01

Fahrudin Radončić

Foto: Avaz

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić rekao je da naša zemlja ne bi mogla podnijeti ako se val izbjeglica sa sirijsko-turske granice pokrene ka Evropi.

Podsjetimo, Reuters je prenio izjavu neimenovanog turskog zvaničnika koji tvrdi da je turskoj policiji, obalskoj straži i pograničnim sigurnosnim službama naređeno da ne zaustavljaju migrante i izbjeglice da preko kopna ili mora prelaze u Evropu, a u iščekivanju dolaska novih izbjeglica iz Idliba.

Ubrzo nakon toga, agencije su prenijele da je prva grupa od blizu 300 migranata, uključujući žene i djecu, krenula ka Evropi.

  • Fahrudin Radončić
    Fahrudin Radončić Foto: Avaz

- Ukoliko bi se dogodio ovaj kataklizmični scenarij, da prema nama krenu tri ili više miliona ilegalnih migranata, zaista bi bila potrebna sva snaga, sva moć Evropske unije prije svega, a tek onda nas kao regije. Naša država kao mala ne bi mogla podnijeti takav udar i činjenica je da je ovo sada evropski problem i možda je tu šansa da se pitanje ilegalnih migracija napokon ozbiljnije shvati i u zemljama EU - rekao je Radončić u izjavi za Novu TV.

NA VRH