ZABRINJAVAJUĆE

Rustemović: Šta se događa u Agenciji za lijekove i medicinska sredstava

Trenutno se radi na novoj sistematizaciji koja ima cilj smanjenje kriterija kako bismo mogli primiti mlađe ljude, rekao Rustemović

Nedostaje kadrove. Avaz

Piše: A. Čengić / Avaz.ba

29.2.2020

Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH na izdisaju je jer, kako tvrdi Ramo Rustemović, predsjednik Sindikata Agencije, uskoro će ostati bez pet ključnih pozicija zbog odlaska zaposlenika u penziju. Ističe da su trenutno suočeni s nizom problema i da nadležni što prije moraju dati dozvolu da prime nove zaposlenike, ali i da povećaju plaće. 


Popuna kadrova

- Agenciji su potrebni radnici, ne da povećaju broj zaposlenih, nego da popune kadrove koji će u narednom periodu otići u penziju. Mi nemamo ni mlade kadrove, koje je potrebno dodatno obučiti kako bi mogli zamijeniti kolege koji odlaze - rekao je Rustemović.

Tako krajem marta u penziju ide menadžerica Agencije, zatim viši stručni savjetnik za evluaciju dokumentacije, pa analitičari iz laboratorija... To su ključne pozicije za funkcioniranje Agencije. Kako je rekao Rustemović, mnogi zaposlenici već su napustili Agenciju zbog loših plaća.

Rustemović: Nova sistematizacija. Avaz

- U Agenciji trenutno radi oko 100 radnika, a, prema ranijoj predviđenoj sistematizaciji, predviđeno je oko 160 zaposlenika. U ovom momentu nama fali skoro 60 ljudi. Kontrolni laboratorij je u Agenciju ušao sa 52 čovjeka, a sada nas ima oko 40 - rekao je Rustemović.

Moratorij na zapošljavanje

Tvrdi da prethodnih godina Vijeće ministara BiH nije dozvolilo da se razvijaju u stručnim kapacitetima koji su ključni za vođenje Agencije.

- Na snazi je i moratorij na zapošljavanje. Trenutno se radi na novoj sistematizaciji koja ima cilj smanjenje kriterija kako bismo mogli primiti mlađe ljude. Predložena je sistematizacija, ako je za mjesec-dva ne usvoji Vijeće ministara, odgovorno tvrdim da se ova Agencija polako, ali sigurno, gasi. Potrebno je olabaviti uvjete kako bismo primili mlađe zaposlenike - rekao je Rustemović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.