USPJESI Tim ortopeda u saradnji s anesteziolozima i ostalim medicinskim osobljem

U Općoj bolnici urađen složeni zahvat korekcije teškog deformiteta mlađe osobe

Ovaj zahvat smatra se izuzetno zahtjevnim i u najboljim centrima u svijetu, rekao Gavrankapetanović

Avaz.ba
28.02.2020 18:25

Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš"

Foto: Avaz

Tim ortopeda Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" uspješno je, u saradnji s anesteziolozima i ostalim medicinskim osobljem, uradio operaciju subluksacije i luksacije kukova kod mlađeg pacijenta s cerebralnom paralizom.

Operacija je podrazumijevala složene i komplicirane operativne zahvate zbog korekcije teškog deformiteta. Pacijent nije mogao hodati zbog komplikacija koje su se razvile kod osnovne bolesti.

  • Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš"
    Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš" Foto: Avaz

- Operativni zahvat je trajao pet sati i rađen je istovremeno na obje strane. Operacija je prošla bez komplikacija, kao i postoperativni oporavak, a pacijent se sada može kretati, otpušten je iz bolnice - navode iz Opće bolnice.

U saopćenju za javnost naglašava se da su medicinski tim i ortopedi Opće bolnice ''Prim. dr. Abdulah Nakaš'' tako potvrdili stručnost i spremnost da odgovore svim kompliciranim izazovima.

Profesor dr. Ismet Gavrankapetanović, koji je bio dio ovog tima, kazao je za „Avaz“ da je posebnost ovog zahvata bila u tome što se obavljao istovremeno na obje natkoljenice.

  • Gavrankapetanović: Anesteziološki vrlo zahtjevan operativni zadatak
    Gavrankapetanović: Anesteziološki vrlo zahtjevan operativni zadatak Foto: Avaz

-    To je bio dosta kompliciran i anesteziološki vrlo zahtjevan operativni zadatak koji se u najboljim centrima u svijetu smatra vrlo teškim za uraditi. Naš tim ortopeda i anesteziologa je pokazao da može da se nosi ne samo sa regionom nego i šire – rekao je Gavrankapetanović.  

Komentari

NA VRH