USPJESI

U Općoj bolnici urađen složeni zahvat korekcije teškog deformiteta mlađe osobe

Ovaj zahvat smatra se izuzetno zahtjevnim i u najboljim centrima u svijetu, rekao Gavrankapetanović

Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš". Avaz

Avaz.ba

28.2.2020

Tim ortopeda Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" uspješno je, u saradnji s anesteziolozima i ostalim medicinskim osobljem, uradio operaciju subluksacije i luksacije kukova kod mlađeg pacijenta s cerebralnom paralizom.

Operacija je podrazumijevala složene i komplicirane operativne zahvate zbog korekcije teškog deformiteta. Pacijent nije mogao hodati zbog komplikacija koje su se razvile kod osnovne bolesti.


Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš". Avaz

- Operativni zahvat je trajao pet sati i rađen je istovremeno na obje strane. Operacija je prošla bez komplikacija, kao i postoperativni oporavak, a pacijent se sada može kretati, otpušten je iz bolnice - navode iz Opće bolnice.

U saopćenju za javnost naglašava se da su medicinski tim i ortopedi Opće bolnice ''Prim. dr. Abdulah Nakaš'' tako potvrdili stručnost i spremnost da odgovore svim kompliciranim izazovima.

Profesor dr. Ismet Gavrankapetanović, koji je bio dio ovog tima, kazao je za „Avaz“ da je posebnost ovog zahvata bila u tome što se obavljao istovremeno na obje natkoljenice.


Gavrankapetanović: Anesteziološki vrlo zahtjevan operativni zadatak. Avaz

-    To je bio dosta kompliciran i anesteziološki vrlo zahtjevan operativni zadatak koji se u najboljim centrima u svijetu smatra vrlo teškim za uraditi. Naš tim ortopeda i anesteziologa je pokazao da može da se nosi ne samo sa regionom nego i šire – rekao je Gavrankapetanović.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.