PROCESI

Bh. ISIL-ovci pred optužnicom, koban snimak po Keserovića

Radi se o sedam bh. državljana koji su krajem prošle godine deportirani u BiH

Keserović: Svjedoci sve potvrdili. Sud BiH

Piše: M. Aščić / Avaz.ba

29.2.2020

Tužilaštvo Bosne Hercegovine trebalo bi u narednim danima podići optužnicu protiv bh. ISIL-ovaca koji su deportirani u našu zemlju krajem prošle godine, a borili su se za Islamsku državu.



Svi u pritvoru

Radi se o sedam bh. državljana koji se nalaze u pritvoru već skoro tri mjeseca.

Tužilaštvo BiH, u saradnji s policijskim agencijama i sigurnosnim podacima, ima već dovoljno dokaza da su ove osobe učestvovale u oružanim sukobima u Siriji i Iraku i da su bili borci ISIL-a, a ne kuhari ili čuvari u ratnim zonama, kako su tvrdili tokom ispitivanja i dolaska u BiH.

Riječ je o ISIL-ovcima Jasminu Keseroviću, Muharemu Duniću, Emiru Ališiću, Hamzi Labidiju, Armenu Dželki, Milaremu Berbiću i Senadu Kasupoviću. Oni su deportirani iz kurdskih zatvora.


Keserović: Bio u propagandnom filmu ISIL-a. Arhiv

Za svakog od njih postoji jasan trag odlaska i učešća u borbama za Islamsku državu, koja je proglašena odlukom Vijeća Evrope terorističkom organizacijom.

Najviše dokaza, nesumnjivo, nakon izjava na desetine svjedoka, ali i videosnimaka s ratišta, postoji protiv Keserovića. Njemu ne ide ni u prilog propagandni prilog ISIL-a iz juna 2016. godine na kojem je snimljen kako prijeti Sjedinjenim Američkim Državama odmazdom i poziva na ubistva.


Oženio se

Ovaj rođeni Zavidovićanim borio se za jedinice Bejt Balkan kod Gorana Pavlovića, a zatim je otišao u Irak kod Bajre Ikanovića, koji je ubijen u borbama. U Siriji se oženio Aminom Handanagić, koja je ostala u izbjegličkom kampu.

No, dokazi postoje i za Dunića, Kasupovića, Dželku, Ališića. Svi svjedoci ustvrdili su da su se borili na ratištima. Mnogi od njih odbili su povratak u BiH.


Ko će priznati krivicu

Za sada nije poznato hoće li neki od osumnjičenih tražiti priznanje krivice. Većina povratnika kasnije se nagodila s tužilaštvima.

Nedavno je povratnik Ibro Ćufurović optužen na četiri godine robije, ali tek nakon što je krivicu priznao u Sudu BiH.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.