INTERVJU SEDMICE

Miro Džakula za "Avaz": Budžet zbog neplaćanja poreza oštećen za 22 miliona maraka

Proslijedili smo u 2019. prema nadležnim tužilaštvima 91 izvještaj o postojanju sumnje da je učinjeno neko od krivičnih djela

Džakula: Počinje jača kontrola pekara. Arhiv

Razgovarao: Miralem Aščić / Avaz.ba

29.2.2020

Miro Džakula, direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, izjavio je u intervjuu za “Dnevni avaz” da je ova državna institucija prošle godine prikupila sedam milijardi i 987 miliona maraka indirektnih poreza, što je za 391 milion KM više u odnosu na 2018.

- To je još jedna godina u kojoj je UIO prikupio rekordne godišnje prihode od indirektnih poreza, gdje dominiraju prihodi prikupljeni po osnovu PDV-a, zatim posebnih poreza ili trošarina te prihodi od cestarina i carina – kaže Džakula.

Fiskalna stabilnost

Kad se to uporedi s ranijim periodom, o kolikom se povećanju radi?

- Uprava je 2010. prikupila pet milijardi i 530 miliona KM, a 2019. godine sedam milijardi i 987 miliona KM. Uspoređujući ove dvije godine, jasno je da je korisnicima prihoda od indirektnih poreza u 2019. godini na raspolaganju bilo čak dvije milijarde i 457 miliona KM više u odnosu na novac koji je bio na raspolaganju u 2010.

Ovi prihodi bili bi i veći, ali je činjenica da je na godišnjem nivou, zbog primjene trgovinskog dijela Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH s EU, bilo manje 250-300 miliona KM prihoda od carina, koje su ukinute na proizvode porijeklom iz Evropske unije. Radi se, zaista, o značajnim sredstvima, koja su temelj fiskalne stabilnosti BiH.

Pri tome mislim na sve nivoe vlasti: državnu, entitetske, kantonalne i općinske. Više od 80 posto finansiranja svih nivoa vlasti vrši se upravo iz indirektnih poreza pa je Uprava, stoga, ključna institucija za fiskalnu stabilnost BiH.

Najavili ste nedavno “nemilosrdnu” borbu protiv onih koji izbjegavaju plaćanje poreza. Šta je na tome urađeno?


- U Jedinstvenom registru UIO-a najveći broj poreznih obveznika je uredan i ispunjava sve zakonom propisane obaveze, a za takve porezne obveznike Uprava iz dana u dan postaje sve kvalitetniji servis tako što smo već prešli na elektronsko komuniciranje i postepeno proširujemo spektar elektronskih usluga obveznicima.


Džakula: Dobri rezultati rada UIO BiH. Arhiv

S druge strane, za sve one koji na bilo koji način pokušavaju izbjeći plaćanje obaveza, Uprava će poduzeti sve zakonom propisane aktivnosti radi prevencije i sprečavanja ispunjavanja zakonima propisanih obaveza.

Samo u 2019. godini smo prema nadležnim tužilaštvima proslijedili 91 izvještaj o postojanju osnova sumnje da je učinjeno neko od krivičnih djela iz oblasti indirektnih poreza sa procijenjenom štetom po budžet BiH u iznosu od 22 miliona KM.

Inspektori UIO-a su, također, kod poreznih obveznika tokom 2019. godine izvršili više od 10.000 kontrola i naknadno utvrdili 68,5 miliona KM dodatnih obaveza. Kontrolne aktivnosti usmjerene na one koji pokušavaju izbjeći zakonsko plaćanje obaveza bit će svakako u fokusu inspektora Uprave i ove godine.

Može li UIO BiH stati ukraj švercu duhanom i duhanskim proizvodima? Čini se da je tu situacija dosta problematična?

- Uprava svake godine usmjeri značajnu pažnju na aktivnosti suzbijanja prodaje cigareta i duhana na crnom tržištu pa smo tako i u 2019. proveli veliki broj akcija i oduzeli ove robe u vrijednosti od 1,3 miliona KM. Mišljenja sam da bi i svi ostali kontrolni organi morali uraditi više, prije svega tu mislim na nadležne entitetske tržne inspekcije, u čijoj nadležnosti i jeste kontrola maloprodajnih objekata i tržnica, gdje postoje robe koje nemaju porijeklo. 

Pojačanim zajedničkim aktivnostima svih nadležnih tijela možemo značajnije utjecati na suzbijanje nelegalnog tržišta cigareta i duhana.

Drugi način je vođenje trošarinske politike u državi i eventualno postavljanje pitanja jesmo li zaista morali tako brzo doći do ispunjenja praga minimalne akcize na duhan na nivou EU ako BiH još nema ni status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji!  


Jesu li pojačane kontrole ugostitelja širom države dale zapažene rezultate?

- Uprava za indirektno oporezivanje usvojila je početkom 2019. godine Strategiju unapređenja poštivanja propisa, koja za nas predstavlja značajan korak naprijed ka stvaranju moderne, kredibilne i uslužno orijentirane porezne uprave. Rezultati su bili takvi da je u samo mjesec u UIO pristiglo više izmijenjenih PDV prijava nego u toku cijele 2018. godine.

Pored toga, u 2019. je došlo do rasta prikazanog prometa u apsolutnom iznosu od 95.496.670 maraka, odnosno 21,9 posto u odnosu na prethodnu godinu. Također, tokom 2019. registrirano je dodatno 495 obveznika koji se bave pružanjem ugostiteljskih usluga, što je za 95 posto više nego u 2018. godini.

Upravo zbog ovih provedenih kontrola, UIO je odlučio da u 2020. poseban naglasak stavi na kontrolu obveznika koji se bave pekarstvom u BiH. U ranijim kontrolama uočeno je da obveznici ne vode sve potrebne evidencije i ne prikazuju sav ostvareni promet te na taj način izbjegavaju da plate sve obaveze po osnovu PDV-a.



Izgubili godinu

Kad je u pitanju gradnja graničnog prijelaza kod Svilaja, kad bi se on mogao početi raditi s obzirom na to da je cesta urađena, a most pri kraju?

- Zbog neusvajanja budžeta BiH za 2019. godinu, Uprava nije mogla izvršiti izbor najpovoljnijeg ponuđača za gradnju graničnih prijelaza Svilaj i Bratunac. Nažalost, izgubili smo godinu. Vijeće ministara BiH usvojilo je nedavno odluku kojom se Upravi odobrava da zaključi ugovore za gradnju graničnih prijelaza Svilaj i Bratunac.

Kad je u pitanju budući granični prijelaz Svilaj, upravo se ovih dana očekuje potpisivanje ugovora s izabranim izvođačem radova. Očekujemo da bi se izvođač početkom marta 2020. godine mogao uvesti na teren i započeti radove. U istom razdoblju očekujemo i početak gradnje novog graničnog prijelaza Bratunac.  



Očekujemo da će budžet za 2020. biti što prije usvojen

Jesu li sredstva za gradnju graničnih prijelaza već osigurana?

- Uprava za indirektno oporezivanje trebala bi u budžetu za 2020. godinu imati sredstva za gradnju graničnih prijelaza, jer nam je Vijeće ministara odobrilo da zaključimo ugovore s izabranim ponuđačima koji će graditi buduće granične prijelaze.

Svakako očekujemo da će budžet za 2020. biti što prije usvojen kako bismo mogli izvršiti sve svoje obveze za gradnju ranije spomenutih graničnih prijelaza, ali i za prijelaze Doljani i Osoje, za koje je Uprava već kupila zemljišta, kao i za zgradu Carinske ispostave Aerodrom Banja Luka.


Poseban status

Koji su najveći problemi s kojima se Uprava susreće?

- Svakako još jednom moram istaknuti da je UIO najvažnija institucija za fiskalnu stabilnost cijele Bosne i Hercegovine. U tom smislu, ova bi institucija morala imati i poseban status u državi. Ovdje, prije svega, mislim da je nedopustivo da službenici Uprave i nekih drugih državnih važnih institucija imaju plaće niže od mnogih entitetskih, kantonalnih i općinskih službi i institucija, što je trenutno slučaj.

Zalažem se za prijedlog da se UIO, upravo zbog svoje posebne važnosti, u potpunosti izdvoji iz Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH te da se status ove institucije i njenih službenika riješi posebnim zakonom.

Koji su najveći problemi s kojima se Uprava susreće?

- Svakako još jednom moram istaknuti da je UIO najvažnija institucija za fiskalnu stabilnost cijele Bosne i Hercegovine. U tom smislu, ova bi institucija morala imati i poseban status u državi. Ovdje, prije svega, mislim da je nedopustivo da službenici Uprave i nekih drugih državnih važnih institucija imaju plaće niže od mnogih entitetskih, kantonalnih i općinskih službi i institucija, što je trenutno slučaj.

Zalažem se za prijedlog da se UIO, upravo zbog svoje posebne važnosti, u potpunosti izdvoji iz Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH te da se status ove institucije i njenih službenika riješi posebnim zakonom.


Potrebna još 133 službenika

Ima li UIO dovoljan broj službenika za obavljanje redovnih aktivnosti. Poznato je da je većina pred penzijom?

- Što se tiče starosne strukture zaposlenih u UIO-u, trenutno 40,5 posto zaposlenih u Upravi pripada starosnoj grupi s više od 50 godina. Pravilnikom o sistematizaciji radnih mjesta u UIO-u sistematizirano je ukupno 2.879 službenika, a godinama se za UIO u okviru budžeta odobrava iznos za plaće za 2.458 službenika.

Na početku 2020. godine u Upravi je bilo zaposleno 2.425 službenika (u Upravi 2.415 i u Upravnom odboru UIO-a 10). U opisanim okolnostima, a imajući u vidu i predstojeće prestanke radnih odosa po osnovu odlaska u mirovinu i po drugim odnosima, neophodno je da se Upravi odobri zapošljavanje dodatna 133 službenika.

Uprava svake godine usmjeri značajnu pažnju na aktivnosti suzbijanja prodaje cigareta i duhana na crnom tržištu pa smo tako i u 2019. proveli veliki broj akcija i oduzeli ove robe u vrijednosti od 1,3 miliona KM.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.