REAKCIJE

Bajtal: „Šeher grade, Banja Luko mila“ pjevao je i Dodik dok je bio pri sebi

I Kazaz i Bajtal slažu se da bi za Dodika djelotvorna bila finansijska kazna, ali pitaju ko bi tu kaznu izrekao

Bajtal i Kazaz. Avaz

Piše: A. Tiro /Avaz.ba

29.2.2020

Nije prvi put da Milorad Dodik ponavlja iste ili slične fraze. On to već sutra može negirati, to je problem, kazao je za "Dnevni avaz" prof. dr. Esad Bajtal, aludirajući na brutalne, rasističke, nacionalističke izjave koje posljednjih dana šalje član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorada Dodika



Na zadatku

Nije to veliko iznenađenje, Dodik već godinama bez pardona „časti“ sve koji mu stoje na putu. No, čini se da je počeo pretjerivati kad je u četvrtak upotrijebio teze o "muslimanskom Sarajevu", "muslimanskim liderima", "islamskom uređenju društva", te posebice da Banja Luka nije šeher, niti će ikada biti šeher. Kao da je šeher ružna riječ i kao da je sinonim za grad u kojem žive samo Bošnjaci.

- Možete naći snimak Safeta Isovića "Šeher grade, Banja Luko mila". I ranije su pjevali tu pjesmu neki drugi pjevači, pa čak i Dodik, dok je bio pri sebi, jer Safet tako pjeva da su ga svi slušali - dodaje.

Bajtal, međutim, tvrdi da je Dodik zapravo samo „trbuhozborac“.

- To je čovjek koji ne govori, on samo izgovara. On je na zadatku i služi nekim administracijama i vođama. Dakle, ništa on nije govorio, već samo izgovorio ono što mu je dato i čemu su ga naučili - naglašava Bajtal.

Dodaje da su, zapravo, Dodikove uvrede pitanje za pravosuđe i međunarodnu zajednicu.

- To se nigdje u svijetu ne bi trpjelo. Nigdje u svijetu nije moguće biti na vrhu jedne države, a boriti se protiv nje, a pri tome debelo naplaćivati tu borbu. Zašto mu to međunarodna zajednica dozvoljava, odnosno dokle će. To je ključno pitanje. To mora prestati i Dodik je sve bliže svom političkom kraju. Moramo pitati međunarodnu zajednicu kada će ovo zaustaviti - zaključuje Bajtal.

Enver Kazaz, profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu i politički analitičar, kazao je za "Avaz" da su od 2006. godine svi Dodikovi nastupi apsolutno secesionistički.


Kazaz: To traje od 2006. godine. Ilustracija

Politička kazna

- On je prvi put povukao i institucionalne secesionističke poteze blokadom institucija sistema. Svaki oblik političke kazne za Dodika, da li od međunarodne zajednice ili nekih domaćih organa, mada tu ne vidim koji bi ga organ mogao kazniti, osim sudskih, pretvorio bi ga u neku vrstu "srpskog političkog sveca" - kaže nam na početku Kazaz.

Ističe da je najefikasnija kazna za secesionizam finansijska.

- Kada bi postojala saglasnost međunarodne zajednice, kao što ne postoji, RS i Dodik bi bili izloženi ekonomskim sankcijama i to bi u potpunosti razorilo ekonomski taj entitet, koji ionako jedva servisira svoje dugove - naglašava Kazaz.

Instrument ruske politike

Profesor Kazaz smatra da je BiH u ovom političkom trenutku, a zahvaljujući i posredovanju Milorada Dodika, žrtva međunarodnih sistema i sukoba NATO pakta i Rusije na njenom teritoriju.

- Dodik je samo instrument ruske politike na ovom prostoru - potcrtava Kazaz.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.