PROCEDURA Član 188.

Šta piše u Krivičnom zakonu FBiH: Onome ko snimi razgovor koji mu nije namijenjen prijete tri godine zatvora

Tužilaštvo KS provjerava objavljeni snimak afere kupovine glasova

M.Aš. / Avaz.ba
29.02.2020 15:18

Snimak sinoć objavljen

Foto: Printscreen snimka

Tužilaštvo Kantona Sarajevo, u saradnji s Ministarstvom unutrašnjih poslova KS, provjerava navode iz medijskih članaka u vezi s objavljenim snimkom afere kupovine glasova za unutarstranačke SDA izbore.

Azra Bavčić, portparol Tužilaštva KS, kazala nam je da se poduzimaju sve mjere i radnje iz nadležnosti ove dvije institucije.

No, nije nam rečeno hoće li se u ovoj fazi provjeriti i teško krivično djelo ilegalno i nezakonito snimanje i nelegalno distribuiranje snimka, član 188. Federalnog krivičnog zakona (neovlašteno prisluškivanje i zvučno snimanje).

  • Zakon jasan
    Zakon jasan Foto: Avaz

Zakon je jasan:

1) Ko putem posebnih naprava bez odobrenja prisluškuje ili zvučno snimi razgovor ili izjavu koja mu nije namijenjena ili omogući nepozvanoj osobi da se upozna s razgovorom ili izjavom koja je neovlašteno prisluškivana ili zvučno snimljena, ili ko neovlašteno prisluškuje ili snimi tuđe poruke u računalnom sistemu, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine.

(2) Službena osoba koja učini krivično djelo iz stava 1. ovog člana u vršenju službe kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Tagovi

SDA Snimak
NA VRH