PROCEDURA

Šta piše u Krivičnom zakonu FBiH: Onome ko snimi razgovor koji mu nije namijenjen prijete tri godine zatvora

Tužilaštvo KS provjerava objavljeni snimak afere kupovine glasova

Snimak sinoć objavljen. Printscreen snimka

Piše: M.Aš. / Avaz.ba

29.2.2020

Tužilaštvo Kantona Sarajevo, u saradnji s Ministarstvom unutrašnjih poslova KS, provjerava navode iz medijskih članaka u vezi s objavljenim snimkom afere kupovine glasova za unutarstranačke SDA izbore.

Azra Bavčić, portparol Tužilaštva KS, kazala nam je da se poduzimaju sve mjere i radnje iz nadležnosti ove dvije institucije.

No, nije nam rečeno hoće li se u ovoj fazi provjeriti i teško krivično djelo ilegalno i nezakonito snimanje i nelegalno distribuiranje snimka, član 188. Federalnog krivičnog zakona (neovlašteno prisluškivanje i zvučno snimanje).




Zakon jasan. Avaz

Zakon je jasan:

1) Ko putem posebnih naprava bez odobrenja prisluškuje ili zvučno snimi razgovor ili izjavu koja mu nije namijenjena ili omogući nepozvanoj osobi da se upozna s razgovorom ili izjavom koja je neovlašteno prisluškivana ili zvučno snimljena, ili ko neovlašteno prisluškuje ili snimi tuđe poruke u računalnom sistemu, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine.

(2) Službena osoba koja učini krivično djelo iz stava 1. ovog člana u vršenju službe kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.