RAZGOVOR

Jerko Doko, prvi ministar odbrane RBiH, za "Avaz": Devedesetih su oružjem htjeli napraviti sve, a danas licemjerstvom

Svako ima svojih želja, ali Dodik mora gledati u okviru BiH i naći rješenje s druga dva naroda

Doko: Za to se nisam borio. Arhiv

Piše: N. Ajnadžić / Avaz.ba

1.3.2020

Devedesetih je bilo bolje, jer su htjeli oružjem napraviti sve, a sad licemjerstvom i bogaćenjem u šaci manjina drži narod, jedan, drugi, treći. Kako će to ispasti, neće oni odlučivati, nego više sile. Na zemlji zna se koje su to, Bog će odlučiti kako će biti. Kazao je ovo u razgovoru za “Dnevni avaz” Mostarac Jerko Doko, prvi ministar odbrane RBiH, koji danas živi u Zagrebu. 

Duže vremena do rješenja

Dodao je kako će morati doći do smirenja, te da većinski narod mora progledati i prihvatiti i manji. To je, kaže, put za olakšavanje situacije. 

Doko je bio jedan od organizatora referenduma za nezavisnost BiH 29. februara i 1. marta 1992. godine.

- Svi smo isti na ovoj zemlji, a u BiH uvijek se mora misliti prvo na drugoga pa onda na sebe. Ako toga ne bude, trebat će duže vremena do rješenja. Na početku, do svojih ideala neki su htjeli doći oružjem, a sada perfidnom politikom samoljublja i samobogaćenja drže narode u šaci. Samo misle na sebe, a ne na narod, dok se kriju iza floskula “mi smo za narod” – ističe Doko.

Za njega 1. mart ima veliko značenje.

- Svi smo mi tražili taj referendum. I hrvatski narod u BiH je izašao, više od 90 posto njih je glasalo za samostalnu državu. A mnogi sada kažu da su se razočarali politikom iz Sarajeva. A ja nemam argumenta da im kažem da nije tako, sada kada gledam sa distance. Ne mogu protiv sebe - kaže Doko.

Osvrnuo se i na posljednje izjave predsjednika manjeg entiteta BiH Milorada Dodika, posebno kada je riječ o novim napadima na BiH i namjerama za otcjepljenje.

- Svako ima svojih želja, ali on mora gledati u okviru BiH i naći rješenje s druga dva naroda. Što dalje to ide, bit će gore i tom narodu i drugima živjeti tu – kazao je Doko.

Svi smo mi tražili taj referendum za nezavisnost. Arhiv

Mladi odlaze

Istakao je činjenicu da u BiH žive tri naroda koja moraju biti ravnopravna. 

- Neće biti napretka dok svi ne shvate ravnopravnost, posebno većinski narod. Od većine mora početi popuštanje i suživot, ne može se dozvoliti da jedan narod bira predstavnike drugom. Za to se ja nisam borio, niti sam gledao tako na to. Mora se reći da sam ja, kao i vi, ravnopravan i u Sarajevu i u Mostaru i u Banjoj Luci. Vrijeme će pokazati svoje, ali to ne ide ka dobru – mišljenja je prvi ministar odbrane RBiH.

Govorim iz srca

Jerko Doko kaže da od sile nema ništa.

- Tako su pokušali devedesetih, pa šta smo napravili?! Doveli smo do života koji niko nije tražio tako da živi. Ljudi su naselili Švedsku, Austriju, Ameriku… A nisu za to bili. I iz Mostara i iz Sarajeva su otišli, a mladi i dalje odlaze jer ne vide rješenja. Govorim iz srca, jer mi je žao što je to sve tako – zaključio je Doko.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.