PRAZNIČNO RASPOLOŽENJE

"Večer bosanske tradicije" u Žepču: Izabrane najbolje bosanske halve i hurmašice

Čuvanje tradicionalnih vrijednosti

Piše: R. Ag./ Avaz.ba

2.3.2020

Dan nezavisnosti u Žepču. R. Ag.

Bošnjačka zajednica kulture (BZK) Preporod Žepče, povodom obilježavanja 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, organizirala je sinoć manifestaciju „ Večer bosanske tradicije".

U prepunom prostoru Gradske kafane, gdje se tražila stolica više, centralni programski sadržaj zauzeo je izbor najbolje bosanske halve i hurmašice. U izboru se našlo 26 halvi i hurmašica, a žiri u sastavu Nedžida Tabaković, Nerka Bajrić i Dženana Tutnjić nije imao nimalo lagan zadatak da ocijeni najbolja slatka jela. 

U ponudi su se našle od pekmezli halve i hurmašice do onih s orahom, kokosom, bademom, pistacijama i drugim dodacima. Nakon degustacije i ocijenjivanja, žiri je proglasio najbolja jela. U kategoriji halve drugo i treće mjesto osvojile su Vahdeta Pašalić i Mevlida Sinanović, dok je najboljom bosanskom halvom proglašena halva Satke Moranjkić. U konkurenciji hurmašice Nađija Skenderović osvojila je treće mjesto, druga po kvalitetu je bila hurmašica Razije Mehić, a najboljom hurmašicom ocijenjena je hurmašica Sabine Efendić. Nagrađene su podijelile novčani fond od 400 KM i poklon pakete.

U muzičkom programu nastupila su kulturno-umjetnička društva „Slovo o Žepču", „Ilhamija" i muzički solista Ašir Mehmedović uz pratnju Samira Efendića.

Poseban programski sadržaj posvećen Danu nezavisnosti Bosne i Hercegovine prisutnima su izveli učenici prvog razreda Osnovne škole Žepče. Na kraju su halva i hurmašice, uz služenje tradiconalne bosanske kahve, podijeljene gostima. Po završetku manifestacije za sve prisutne upriličeno je tradicionalno bosansko kolo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.