INICIJATIVE Vjerni hroničar zeničkog sporta Sead Tukar

NK Čelik zaslužuje obilježje s najvažnijim uspjesima kluba

Imam sve podatke o prvoj generaciji Čelika i dalje, kompletne statistike, kaže Tukar

D. J. / Avaz.ba

Tukar: Od ranog djetinjstva sakupljam podatke o sportu u Zenici

Foto: D. Jurišić


Prema historijskim podacima, prvu nogometnu loptu u Zenicu 1938. donio je Dušan Kalinić, a nogometni klub Čelik osnovan je 16. juna 1945. godine.

Najbitniji uspjesi

„Crno-crveni“ ove godine obilježavaju 75 godina postojanja, a jedan od najstarijih navijača Sead Tukar želi pokrenuti inicijativu da se na prostoru ispred zapadne tribine stadiona Bilino polje izgradi obilježje na kojem će biti ispisani najbitniji uspjesi kluba.

- Tačno na tom mjestu, u zgradi nekadašnjeg doma, osnovan je Čelik. Od ranog djetinjstva sakupljam podatke o sportu u Zenici, a posebno o našim nogometnim klubovima. Imam sve podatke o prvoj generaciji Čelika i dalje, kompletne statistike -kaže Tukar.

  • Tukar ispred Čelikovog stadiona: Često se sretne s  nekadašnjim igračima

    Tukar ispred Čelikovog stadiona: Često se sretne s nekadašnjim igračima

    Foto: D. Jurišić


Dodaje da se zbog lošijeg zdravlja još nije sa svojom idejom obraćao nikome u klubu.

- Na tom spomeniku bi posebno trebali izdvojiti dio za pet igrača koji su učestvovali u osvajanju velikih trofeja: Goran Peleš, Rade Radulović, Mehmed Buza, Jasmin Hajduk i Sead Preldžić. Oni su dva puta bili prvaci i viceprvaci Srednjoevropskog kupa i pobjednici Intertoto kupa - rekao je Tukar.

Stara vremena

Dodao je da se i danas ponekad sretne s nekadašnjim igračima s kojima rado popije kafu i priča o starim dobrim vremenima.

- Bilo bi lijepo i da se u gradu označe prostori na kojima su bila stara igrališta, to bi bila lijepa turistička atrakcija – kaže Tukar.

Novi mural

- Navijači trebaju napraviti još jedan mural na kojem bi naslikali velikane kluba. Osim već spomenutih tu bi trebali biti i Bimbo Galić, Suljo Kulović, Alija Smajlović i prvi kapiten Čelika Vinko Leki... – kaže Tukar.

NA VRH

Podijeli članak na