SNUKER

Jedini internacionalni sudija iz BiH posudio novac da ide na Evropsko prvenstvo

Pohvalno je ipak što postoji naš savez, jer bez njega niti bi sudio domaće mečeve, niti bi mogao ići na međunarodna takmičenja

Hodžić: Polagao u Beogradu. Avaz

Piše: A. Čulić

2.3.2020

U BiH uvijek je zanimljivo istražiti kako neko dođe da se bavi nečim. Posebno u sportu. Kako recimo naumpadne Mesudu Pezeru da baca kuglu ili kako bilo ko nadođe da se bavi recimo bacanjem kladiva. Posebnu vrstu analize zahtijevalo bi pitanje šta je to bilo u glavi Amela Tuke kada je bio niko, pa je vjerovao da može ipak biti neko i nešto u svijetu 800-metraša...

Slično je i sa snukerom u BiH. Samo zahvaljujući nenormalnom entuzijasti Zijadu Redžiću Ziziju ovaj sport se počeo aktivnije igrati kod nas. Kad smo budale za razliku od Kineza koji će za deset godina aktivno pokoriti svjetsku scenu.

Redžić je prvo napravio klub, pa inicirao formiranje Saveza, a tako je nekako krenula i karijera jedinog internacionalnog snuker sudije iz BiH Almedina Hodžića.

Polaganje ispita

- Igrao sam bilijar, kao vjerovatno i većina tinejdžera, rekreativno, a kada se otvorio prvi snuker klub otišao sam da isprobam. Da vidim kakva je razlika. Vrlo brzo međutim shvatite da za iole ozbiljnije bavljenje snukerom morate trenirati dnevno po pet-šest sati, što nije bilo moguće u mom slučaju. Onda sam odlučio da sudim, jer svi hoće da igraju, niko neće da sudi. Zavolio sam snuker, ali kako se nisam mogao aktivno takmičiti, kroz suđenje sam mogao aktivno učestvovati. Tako je krenulo... – priča Hodžić.

Nakon što je krenulo prvenstvo BiH, Hodžić se izvještio do nivoa da se nije libio prijaviti na polaganje ispita za internacionalnog sudiju. To se desilo prošle godine u Beogradu.

- Imate mogućnost taj ispit polagati uoči svakog evropskog prvenstva bez obzira na kategoriju ili da vam dođu „na noge“ ispitivači iz Evropske bilijar i snuker federacije, što je skuplja varijanta. Ja sam otišao pred Evropsko prvenstvo u Srbiji za juniore žene i veterane. Jedan cijeli dan traje seminar, prođemo zajedno komplet knjigu, a onda je sutra ispitivanje. Nekoliko ljudi je još sa mnom bilo iz Srbije, dva sata je trajao ispit, a pitanja sežu od dimenzija stola do situacija koje se možda nikad neće desiti, ali ipak postoji mogućnost – govori Hodžić.

Nema dovoljno

Nakon ispita ostavili su ga u Beogradu da bude sudija, a na taj način došao je na spisak onih koji će biti pozivani za svako veliko takmičenje.

- Iz svake države po jedan sudija bude pozvan, sve troškove osim putnih plaća Evropska federacija, tako da sam se morao snalaziti kako da obezbijedim put u Portugal budući da se tamo u martu igra Evropsko prvenstvo za seniore. Naš savez nema dovoljno sredstava da plati putne troškove, ali ipak pohvalno je što on postoji ikako, jer bez njega niti bih mogao suditi domaća takmičenja, niti bih dostigao internacionalni nivo – iskren je Hodžić.

Pet predstavnika

Bez Saveza, takmičenja i domaćih igrača ne bi bilo ni snuker sudija, ali je slično i s druge strane. Ako neko neće da sudi, nemoguće je imati normalno takmičenje... 

- Kada su domaća takmičenja u pitanju, imam dnevnicu između 40 i 50 KM. Igrači plaćaju kotizaciju Savezu, pa je dogovoreno da jedan dio ode i na suđenje. A zna mi se desiti nekada da sudim po 13 sati dnevno – priča Almedin.

Inače, najboljih pet igrača sa državnog prvenstva stiču pravo učešća na Evropskom prvenstvu, a za prvu trojicu troškove puta plaća naš savez. Višegodišnji i aktuelni prvak BiH je Mario-Željo Milošević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.