VIJEĆE MINISTARA BIH

Obaviještena SIPA o hakiranju stranice: Objavljeni grb OVK, zastava Albanije i poruke protiv Srbije

Neprimjereni sadržaji uz potpise i fotografije albanskih ekstremista

Hakirana stranica. Ministarstvo finansija i trezora BiH

Srna

3.3.2020

Ministar finansija i trezora u Vijeću ministara BiH Vjekoslav Bevanda prijavio je jutros Agenciji za istrage i zaštitu BiH (SIPA) i Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA) da je hakirana internet-stranica ovog ministarstva na kojoj su objavljeni neprimjereni i uvredljivi sadržaji uz potpise i fotografije albanskih ekstremista.

S obzirom na to da se na internet-stranici vrijeđaju druge države, njihovi predstavnici i narodi, uz prijeteće i uvredljive nacionalističke poruke, Bevanda je zatražio hitnu istragu o ovom neprijatnom slučaju, saopćeno je iz resornog ministarstva.

Ministarstvo finansija i trezora o svemu je obavijestilo i kompaniju koja održava server i stranicu ovog ministarstva.


Hakirana stranica. Ministarstvo finansija i trezora BiH

Prema saznanjima Srne, albanska grupa hakera postavila je grb OVK, zastavu Albanije i poruke protiv Srbije na stranici Ministarstva finansija i trezora u Vijeću ministara.

Na stranici ovog ministarstva hakeri su objavili grb na kojem piše UČK, zastavu Albanije s dvoglavim orlom i poruku na engleskom jeziku "Nema mira sa Srbijom - etnička Albanija".

U nastavku, također na engleskom jeziku, navedeno je da je "Kosovo bilo i bit će albanska zemlja, a ne srpska".

- Srbija ima svoju zemlju i Kosovo ne pripada Srbiji. Srbi su samo slovenski narod i nemaju ništa zajedničko s Albancima... Velika Albanija već postoji i mapa Balkana se promijenila. Taj dan je već došao i svi Albanci će živjeti u jednoj domovini. Živjeli Albanci, živjela etnička Albanija! Ilirija! - objavljeno je na hakovanoj stranici ovog ministarstva.

U poruci je navedeno da je stranicu hakovala grupa "albanski hakeri".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.