REAKCIJE

SDA traži vanrednu sjednicu Vijeća ministara BiH posvećenu migrantskoj krizi

Pozivamo Vijeće ministara da razmotri i podrži mjere koje predlaže Ministarstvo sigurnosti BiH, kažu iz SDA

SDA: Vijeće ministara ima punu odgovornost. Ilustracija

Avaz.ba / Fena

3.3.2020

Klub zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine poziva Vijeće ministara BiH da sazove hitnu vanrednu sjednicu posvećenu migrantskoj krizi.

U saopćenju SDA navodi se da izjave dijela zvaničnika iz entiteta Republika Srpska da se ne može računati na državne organe kada je u pitanju migrantska kriza predstavljaju licemjeran stav, jer predstavnici iz ovog entiteta trenutno drže Vijeće ministara BiH i Parlament BiH u blokadi, što je nedopustivo u ovakvoj situaciji.


Izraditi plan suočavanja s migrantskom krizom. Arhiv "Avaza"

- Podsjećamo da je Predsjedništvo BiH donijelo zaključak kojim je naložilo Vijeću ministara kao nadležnom organu da izradi sveobuhvatan plan za suočavanje s migrantskom krizom te Vijeće ministara BiH mora hitno da zasjeda o ovoj temi - saopćeno je.

Vijeće ministara BiH, navodi se u saopćenju, ima punu odgovornost da adekvatno reagira na situaciju na tursko-grčkoj granici, koja prijeti da se prelije i na teritoriju BiH i ugrozi sigurnost građana BiH.

- Pozivamo Vijeće ministara da razmotri i podrži mjere koje predlaže Ministarstvo sigurnosti BiH. Također, pozivamo i sve ostale nivoe vlasti da se svojim kapacitetima stave na raspolaganje Vijeću ministara i Ministarstvu sigurnosti da bi se adekvatno odgovorilo na ovu krizu - navodi se u saopćenju Stranke demokratske akcije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.