SASTANCI

Podžić sa Sabolićem o aktuelnim temama iz odbrambenog sektora

Saradnja ministarstava odbrane Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske ocijenjena je veoma uspješnom

Sabolić, Podžić. Ministarstvo odbrane BiH

Avaz.ba

3.3.2020

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić primio je danas ambasadora Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini Ivana Sabolića, s kojim je razgovarao o aktuelnim temama iz odbrambenog resora. 

Ministar Podžić je iskazao dobrodošlicu i zahvalnost za podršku koju Hrvatska, kao NATO članica i trenutno predsjedavajuća Vijećem EU, pruža BiH na putu ka euroatlantskim integracijama.

Istakao je uspješnu bilateralnu odbrambenu saradnju dviju zemalja, naglasivši da je u 2020. godini planirano 67 aktivnosti, i to 28 u BiH i 39 u Hrvatskoj, i sve su usmjerene ka podršci na euroatlantskom putu BiH i školovanju pripadnika OSBiH u Hrvatskoj.

Podžić je upoznao ambasadora Sabolića s prioritetima rada MO i OSBiH u narednom periodu, naglasivši kao prioritet realizaciju Programa reformi BiH koji otvara prostor za implementaciju dokumenata Pregled odbrane i Plan modernizacije OSBiH.


Sabolić, Podžić. Ministarstvo odbrane BiH

Također, ministar Podžić je izrazio očekivanja u pogledu usvajanja budžeta koji bi omogućio veća ulaganja u sektor odbrane.

Sabolić je izrazio zadovoljstvo visokim nivoom i kvalitetom saradnje dviju zemalja u sektoru odbrane, ali i drugim oblastima, te naglasio da Hrvatska podržava BiH na putu ka članstvu u EU i NATO.

Tokom sastanka je bilo govora i o obukama kao najznačajnijem mirnodopskom zadatku svih vojski, učešću u misijama podrške miru, te o predstojećem Zagrebačkom samitu i drugim aktuelnim pitanjima.

Saradnja ministarstava odbrane Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske ocijenjena je veoma uspješnom.

Sastanku su prisustvovali i pomoćnik ministra odbrane za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović i vojni ataše Hrvatske, brigadir Marin Gregorović, saopćeno je iz MOBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.