TRIBINA

Dodik: Vjerujem da je EU promijenila politiku i da brani granice

MUP i svi kapaciteti RS provode određene mjere i tako ćemo i raditi, poručila je Cvijanović

Održana tribina SNSD-a "Odgovornost za budućnost". Srna

Srna

3.3.2020

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da vjeruje da je EU promijenila politiku kada je riječ o sprečavanju nelegalnog ulaska migranata i da je ušla u politiku odbrane granice. 

Vjerujem da je EU prestala s politikom otvorenih granica i da je ušla u politiku odbrane granice i ja to podržavam - rekao je Dodik novinarima u Prijedoru, gdje je večeras održana tribina SNSD-a "Odgovornost za budućnost". 

Potpredsjednica SNSD-a Željka Cvijanović izjavila je da očekuje da će na sjednici Vlade Republike Srpske, najvjerovatnije u petak, 6. marta, biti usvojena jedna vrsta operativnog plana kao nadogradnja na ranije zaključke Vlade u kojima je rečeno da RS nema kapacitet, niti bilo kakvu potrebu, da smješta migrante i pravi stacionare zato što to nosi sa sobom različite rizike - i sigurnosne, i ekonomsko-finansijske, i humanitarne, i zdravstvene.



Cvijanović: Bilo bi dobro da region ima apsolutno iskoordiniran odnos kao i EU. SRNA

- Moram reći da posebno nosi sigurnosne rizike s obzirom na to da mi ne znamo ni ko su ti ljudi, ali sada idemo dalje. Nažalost, kriza se nastavlja ponovo. Problem je kako da se zaustave migranti na vanjskoj granici EU, a nas navode na to da jačamo kapacitet - rekla je Cvijanović.

Ona je istakla da bi bilo dobro da region ima apsolutno iskoordiniran odnos kako to Evropa radi u zaštiti svojih vanjskih granica, da tako i zapadni Balkan štiti svoje granice, bez obzira na opterećenost političkim nesuglasicama.

- Nisam sigurna da će se to desiti. Prema tome, odgovor Republike Srpske je da i naš MUP i svi kapaciteti - Civilna zaštita, sve institucije republičkog nivoa s lokalnim vlastima sprovode određene mjere i tako ćemo i raditi - rekla je Cvijanović.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.