APSURD

Bivši politički funkcioneri izgubili pravo, ali ne vraćaju diplomatski pasoš

Tokom proteklih pet godina izdata ukupno 1.154 diplomatska pasoša koja su trenutno važeća

Izdata ukupno 1.154 diplomatska pasoša. Avaz

Srna

4.3.2020

Ministarstvo vanjskih poslova u Vijeću ministara tokom proteklih pet godina izdalo je ukupno 1.154 diplomatska pasoša koja su trenutno važeća, a onima koji su izgubili pravo na posjedovanje diplomatski pasoši su poništeni, potvrdio je načelnik Ureda za odnose s javnošću Ministarstva Nebojša Regoje.

On je istakao da trenutno niko nije u posjedu diplomatskog pasoša, a da mu to pravo ne pripada.

Broj varira svakodnevno

Regoje pojašnjava da su zvaničnici, organi, organizacije, odnosno institucije u BiH čiji funkcioneri imaju pravo na posjedovanje diplomatskog pasoša navedeni u listi A i listi B u Pravilniku o izdavanju diplomatskih pasoša i Pravilniku o izmjenama i dopunama Pravilnika.

- U periodu od 2. marta 2015. do 3. marta ove godine ukupno su izdata 1.154 diplomatska pasoša koja su trenutno važeća, a što uključuje sve kategorije nosilaca prava - trenutni zvaničnici i članovi njihovih porodica, diplomati u sjedištu Ministarstva vanjskih poslova i diplomatsko-konzularnoj mreži i članovi njihovih porodica - rekao je Regoje. 

Regoje je konstatirao da ovaj broj praktično gotovo svakodnevno varira jer za izvjestan broj lica i članova njihovih porodica prestaje pravo na posjedovanje diplomatskog pasoša ili istječe period važenja.


Funkcioneri ne vraćaju pasoše. Avaz

Izgubili pravo

Prema podacima Ministarstva, ukupno 37 bivših političkih funkcionera, ambasadora i drugih zvaničnika nije vratilo diplomatske pasoše u sjedište Ministarstva nakon što su izgubili pravo da ih koriste.

Iza imena i funkcije zvaničnika koji više nemaju pravo na diplomatski pasoš, Vijeće ministara je navelo da "uvidom u raspoloživu dokumentaciju diplomatski pasoš nije vraćen, niti je fizički poništen". 


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.