SIMULACIJE

Vježba: Nakon zemljotresa povrijeđeni uspješno spašeni iz ruševina

Prema scenariju, jutros oko 9:15 sati Federalni hidrometeorološki zavod registrirao jači zemljotres u širem području Kantona Sarajevo, s epicentrom u području planine Treskavice

Piše: A. Č. / Avaz.ba

4.3.2020

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana zaštite i spašavanja civilne zaštite BiH danas su na platou Parlamentarne skupštine pripadnici civilnih zaštita Federacije i RS održali zajedničku vježbu spašavanja s visina.

Prema scenariju, jutros oko 9:15 sati, Federalni hidrometeorološki zavod registrirao jači zemljotres u širem području Kantona Sarajevo, s epicentrom u području planine Treskavice. Nastala je veća šteta na stambenim i poslovnim objektima. Prema prvim izvještajima, ima veći broj povrijeđenih osoba, moguće je da ima i smrtno nastradalih građana. 

Usljed većeg broja manjih uzastopnih zemljotresa, došlo je do urušavanja stepeništa, prestanka rada liftova i nestanka struje u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

U prekidu komunikacijske mreže

U kratkom vremenu od oštećenja zgrade uposlenici osiguranja u objektu Parlamentarne skupštine uspijevaju obavijestiti Operativni centar CZ Kantona Sarajevo o većem broju povrijeđenih uz mogućnost da ima povrijeđenih i na vrhu zgrade. 

Kantonalna uprava civilne zaštite KS obavijestila je Federalnu upravu civilne zaštite, koja dalje u saradnji i s Civilnom zaštitom RS operativnim timovima odgovara na nastalu situaciju, po Sporazumu o saradnji u ostvarivanju zadataka civilne zaštite između Federalne uprave civilne zaštite i Republičke uprave civilne zaštite. 

Federalna uprava civilne zaštite obavijestila je OKC BiH-112 i Direkciju za koordinaciju policijskih tijela Ministarstva sigurnosti BiH o nastalom događaju u domenu potrebne koordinacije angažmana pomoći i podrške institucija i organa BiH i međunarodne pomoći.  

S obzirom na to da su u prekidu komunikacijske mreže, komunikacija se obavlja isključivo putem radioveza.

S današnje vježbe spašavanja - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

Po hitnom postupanju, snage prvog odgovora (policija, vatrogasci, Hitna pomoć) i specijalizirane jedinice i službe civilne zaštite za spašavanje s visina izlaze na teren. 

Uz upotrebu svjetlosne i zvučne signalizacije prilaze platou s čeone strane zgrada institucija BiH (pješačkom stazo uz glavnu saobraćajnicu).  

Akcijama spašavanja rukovodi i koordinira Civilna zaštita. Iz Federalne uprave civilne zaštite je rukovodilac akcija spašavanja, a iz Civilne zaštite RS je zamjenik rukovodioca akcija spašavanja. Timovima komandiraju neposredno komandirajući rukovodioci i vođe timova.

Akcije pretraživanja i spašavanja

Po dolasku na lokaciju počinju akcije pretraživanja i spašavanja. Uz prisutne spasioce prvog odgovora, dva spasilačka tima ulaze u zgradu Parlamentarne skupštine BiH i vrše pretres prostorija po spratovima. Izviđanje se radi i iz zraka pomoću dronova. Timovi koriste i pse tragače koji pretražuju lokacije oko zgrade gdje je usljed urušavanja objekta koji se nalazi neposredno u blizini zgrade Parlamenta BiH, a prema informacijama koje su dobivene od građana, došlo do zatrpavanja najmanje jedne osobe.  

Od operatera drona dobivamo informaciju da se na krovu zgrade nalaze dvije ozlijeđene osobe. Operatori dronova prosljeđuju tu informaciju timovima i slijedi odgovor po nastaloj situaciji. Daljnjom pretragom iz zraka timovi dobivaju informaciju od operatera drona s termalnom kamerom da se na balkonu između spratova nalaze četiri lica. 

Vatrogasni tim priprema zračni dušek za evakuaciju pronađenih na balkonu metodom skakanja na dušek I brze evakuacije od zgrade.

Akcije spašavanja i evakuacije s krova vrše združeni timovi uprava civilne zaštite (iz Gorskih službi spašavanja), uz angažman vatrogasaca.

Gašenje požara na krovu

Ekipa za gašenje požara penje se do krova radi gašenja požara na krovu (simulacija požara dimnom patronom) dok navalno vozilo PVJ za protipožarno osiguranje ostaje parkirano na planiranoj lokaciji. Dio tima za tehničko spašavanje pridružuje se spasiocima s visine u objektu u potrazi i spašavanju. 

Po izlasku spasilaca i vatrogasaca na krov zgrade pristupa se gašenju požara, pronalasku nestalih osoba, njihovo zbrinjavanje, evakuacije i obavještavanja rukovodioca akcija spašavanja – koordinatora odgovora. 

Nakon završetka akcije gašenja požara, vatrogasci PVJ silaze s krova, a ekipa za tehničko spašavanje iz zgrade izvodi samopokretne lakše povrijeđene osobe. 

Po prijemu informacija datih od građana, te njihovom provjerom, ustanovljeno je da se ispod ruševina nalazi minimalno jedna osoba. Timovi sa psima obučenim za traganje u ruševinama kreću u pretragu terena i već nakon dvije minute pas detektira osobu koju izvlače spasioci i evakuiraju do vozila Hitne medicinske pomoći.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.