REAKCIJE

Cikotić za „Avaz“: Ako susjedi izvedu vojsku na granicu prema nama, onda to i BiH treba uraditi

Potrebna jedna aktivna međunarodna, prije svega regionalna politika, koja će utjecati na kontrolu i pravac, a i intenzitet kretanja tih migranata

Cikotić: Mora postojati saglasnost članova Predsjedništva. Avaz

Piše: F. K. / Avaz.ba

4.3.2020

Bivši ministar odbrane Selmo Cikotić izjavio je za „Dnevni avaz“ da, ukoliko susjedi zbog vala migranata izvedu vojsku na granicu prema BiH, onda to i naša zemlja treba uraditi prema njima. Pojašnjava i to, da bi se angažirale Oružane snage, mora postojati odluka Predsjedništva BiH.  

- Ako bi se dogovorilo, ako to uradi Srbija sa svoje strane, onda je potpuno normalno da će isto uraditi i Bosna i Hercegovina. Ako ne uradi, onda će teže biti ishoditi saglasnost i konsenzus tri člana Predsjedništva za takvu odluku BiH – kaže Cikotić.

On ističe da je potrebna jedna aktivna međunarodna, prije svega regionalna politika, koja će utjecati na kontrolu i pravac, a i intenzitet kretanja tih migranata.

- Za one koji se već opredijele prema našem prostoru, treba i kompletan sistem integriranog upravljanja granica staviti u funkciju, policije svih nivoa, Graničnu policiju, Službu za strance, Obavještajnu i druge sigurnosne agencije u smislu poznavanja svih aspekata tog procesa – kaže Cikotić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.